В АМКУ розпочали цикл нарад з питань інвентаризації програм підтримки суб’єктів господарювання

Опубліковано 17 липня 2024 року о 14:14

Сьогодні, 17 липня 2024 року, у Комітеті розпочався цикл нарад з питань інвентаризації програм підтримки суб’єктів господарювання за рахунок ресурсів держави чи місцевих ресурсів, які існували на день набрання чинності Законом України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» (далі – Закон) у повному обсязі.


Питання інвентаризації програм підтримки суб’єктів господарювання безпосередньо пов’язані з підготовкою України до членства в Європейському Союзі, що є частиною стратегічного євроінтеграційного курсу нашої держави та важливо в період воєнного стану та післявоєнної відбудови держави.

Це питання включено до опитувальника, отриманого Україною від Сторони ЄС, у рамках підготовки до офіційного скринінгу. Тобто, належне опрацювання цих питань безпосередньо пов’язане з проходженням Україною переговорного процесу про вступ до ЄС, що розпочався 25 червня 2024 року.

Нагадаємо, що міжнародні зобов’язання України у сфері державної допомоги щодо проведення інвентаризації чинних програм державної допомоги, створення реєстру схем державної допомоги передбачені Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (далі Угода про асоціацію). Так, згідно зі статтею 267(2) Угоди про асоціацію Україна повинна створити повний реєстр схем чинної державної допомоги та привести ці схеми у відповідність із критеріями, зазначеними у статтях 262 та 264 цієї Угоди.

З метою проведення зазначеної інвентаризації наказом Голови Комітету від 20.05.2024 № 46-ОД затверджено План проведення інвентаризації програм підтримки суб’єктів господарювання за рахунок ресурсів держави чи місцевих ресурсів, які існували на день набрання чинності Законом України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», на 2024 рік (далі – План). Заходами, визначеними Планом, є, зокрема, формування звіту щодо інвентаризації відповідних програм підтримки, внесення пропозицій Кабінету Міністрів України щодо проведення інвентаризації програм підтримки з метою інформування надавачів такої підтримки суб’єктам господарювання.

Крім того, до листа Комітету від 23.05.2024 № 500-29.1/01-5252е щодо інвентаризації програм підтримки суб’єктів господарювання Прем’єр-міністр України надав доручення № 16571/1/1-24 від 04.06.2024 центральним органам виконавчої влади надати відповідну інформацію Комітету.

Важливою умовою успішного проведення та завершення такої інвентаризації є залученість надавачів державної допомоги, зокрема, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.

Старт циклу відбувся з наради за участю представників Міністерства молоді та спорту України.

Протягом найближчих тижнів аналогічні робочі зустрічі заплановано з іншими потенційними надавачами державної допомоги у різних сферах – міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади відповідно до Плану.

Роботу з інвентаризації Комітет здійснює за підтримки Проєкту Європейського Союзу «Узгодження правил і практик конкуренції та державної допомоги із законодавством ЄС».

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux