В АМКУ обговорили проблемні питання стосовно пивної галузі

Опубліковано 13 червня 2019 року о 16:12

12 червня в Антимонопольному комітеті України проведено робочу зустріч з представниками пивної галузі – ПрАТ «Українська галузева компанія по виробництву пива, безалкогольних напоїв та мінеральних вод «Укрпиво» (Укрпиво), ПрАТ «АБІНБЕВ ЕФЕС УКРАЇНА» та ПрАТ «Карлсберг Україна», де обговорено проблемні питання стосовно процесу виробництва та реалізації пива.

Учасники розповіли про основні етапи виробництва продукту та структуру ринку, навели статистичні показники виробничих потужностей підприємств, включаючи обсяги виробництва і споживання на внутрішньому ринку.

Окреслена інформація демонструє конкурентність галузі та великий виробничий потенціал (у лінійці виробників представлені майже всі популярні сорти пива в світі).

Так, у 2018 році в Україні вироблено близько 182 млн декалітрів пива, з яких лише 6% експортувалося на зовнішні ринки в понад 45 країн світу. В загальній структурі ринку імпорт займає приблизно 2% та має тенденцію до збільшення за рахунок власного імпорту торговельних мереж (нішевої продукції).

Крім того, зазначено, що в країнах з розвинутою економікою, населення віддає перевагу споживанню слабоалкогольних напоїв (вину, пиву, сидрам), що складає приблизно 75% від загального обсягу споживання алкогольних напоїв. Міцний алкоголь споживається лише у обсязі 15-25%. Проте в Україні спостерігається обернена пропорційність споживчих переваг населення.

Однією з проблем розвитку галузі учасники вважають дії органів місцевого самоврядування, які своїми актами можуть визначати особливі умови реалізації алкогольної та слабоалкогольної продукції або навіть встановлювати заборону її реалізації в нічний час.

Водночас акцентовано увагу на досить високій платі за ліцензію на право оптового продажу алкогольних напоїв, вартість якої не має належної градації в залежності від розміру підприємства та створює суттєві економічні бар’єри входу на ринок для невеликих підприємств. На думку учасників зустрічі, така ліцензія має враховувати вид діяльності підприємства: виробництво та реалізація продукції чи лише дистрибуція (перепродаж) готової продукції, виробленої іншими підприємствами.

Комітет продовжує здійснювати державний контроль за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції учасниками зазначеного ринку та у разі наявності ознак порушень, вживатиме заходи передбачені Законом України «Про захист економічної конкуренції».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux