Штрафи на загальну суму більше 11 млн – за порушення законодавства про захист економічної конкуренції

Опубліковано 20 червня 2024 року о 16:23

Антимонопольний комітет України на своєму засіданні 20 червня 2024 року розглянув дві справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Комітет визнав, що ТОВ «Ласт Буд Кепітал» і ТОВ «Укркомбудінвест» вчинили порушення, передбачені пунктом 4 частини другої статті 6, пунктом 1 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів. Йдеться про дві процедури закупівлі проведені Департаментом регіонального розвитку Київської обласної державної адміністрації за предметом «Будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу» і «Будівництво дитячого дошкільного закладу». Загальна очікувана вартість закупівель становила 95 263 608 грн.

  • АМКУ під час розслідування справи встановив обставини, що у своїй сукупності свідчать про вчинення ТОВ «Ласт Буд Кепітал» і ТОВ «Укркомбудінвест» антиконкурентних узгоджених дій з метою усунення конкуренції між ними під час участі у зазначених торгах. На зазначених суб’єктів господарювання накладено штрафи на загальну суму 3 963 916 грн.

Одне із вищезгаданих ТОВ фігурує і в іншій справі. Комітет рішенням від 20 червня 2024 року також визнав, що порушення, передбачене пунктом 4 частини другої статті 6, пунктом 1 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів, вчинили ТОВ «Ласт Буд Кепітал» і ТОВ «Декс Сіті». Департаментом регіонального розвитку Київської обласної державної адміністрації було проведено процедуру закупівлі за предметом «Реконструкція інфекційного відділення центру «Дитяча лікарня» КНП «Броварська БКЛ» БРР БМР по вул. Ярослава Мудрого, 47 в м. Бровари Київської області. Загальна очікувана вартість закупівель становила 32 127 536 грн.

  • АМКУ під час розслідування справи встановив обставини, що у своїй сукупності свідчать про вчинення ТОВ «Ласт Буд Кепітал» і ТОВ «Декс Сіті» антиконкурентних узгоджених дій з метою усунення конкуренції між ними під час участі у зазначених торгах. На зазначених суб’єктів господарювання накладено штрафи на загальну суму 7 189 988 грн.
  • В обох випадках виявлені факти свідчили про спільну та скоординовану поведінку компаній під час підготовки та участі в торгах, комунікації між ними та обміні інформацією.

При цьому, згідно з Законом України «Про публічні закупівлі», підставою для відмови в участі у процедурі закупівлі є той факт, що суб’єкт господарювання (учасник) протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів тендерів.


З відповідними Зведеними відомостями щодо спотворення результатів торгів можна ознайомитися за цим посиланням на сайті АМКУ (постійно оновлюється).

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux