Щодо заяв ПрАТ "Київстар" стосовно рішення Антимонопольного комітету

Опубліковано 28 листопада 2017 року о 14:25

У своїй діяльності Антимонопольний комітет керується Конституцією України, Законами України «Про Антимонопольний комітет України», «Про захист економічної конкуренції», іншими законами та нормативно-правовими актами.

Органам Антимонопольного комітету Законами України «Про Антимонопольний комітет України» та «Про захист економічної конкуренції» при здійсненні своїх повноважень (зокрема, при розгляді справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції) надано право вимагати від суб’єктів господарювання надання будь-якої інформації, в тому числі з обмеженим доступом. За неподання інформації в установлений органами Антимонопольного комітету строк Закон України «Про захист економічної конкуренції» передбачає відповідальність у вигляді штрафу. Правомірність направлення органами Антимонопольного комітету вимог про надання інформації, у т.ч. з обмеженим доступом, і застосування штрафів у разі її ненадання підтверджується численною та усталеною судовою практикою, у тому числі вищих судів України.

Під час розгляду справи щодо можливого спотворення результатів закупівлі блочно-модульного комплексу колтюбингової установки, яка проводилась ПАТ «Укргазвидобування» у травні 2015 року, було з’ясовано, що учасники використовували номер телефону, який належить до номерного ресурсу ПрАТ «Київстар». У зв’язку з цим Антимонопольний комітет направив на адресу ПрАТ «Київстар» вимогу про розкриття інформації щодо надання телекомунікаційних послуг певним абонентам ПрАТ «Київстар».

ПрАТ «Київстар» запитувану інформацію надавати відмовилося, а замість відповіді по суті поставлених питань усупереч закону поставило під сумнів необхідність запитуваної інформації для розслідування справи.

Ненадання інформації на вимогу органів Комітету в установлений строк призвело до притягнення ПрАТ «Київстар» до відповідальності та накладення штрафу у розмірі 54,4 тис. грн.

У подальшому ПрАТ «Київстар» стало пояснювати неподання інформації на вимогу Антимонопольного комітету вже посиланням на необхідність забезпечення таємниці телефонних розмов, гарантованої Конституцією, яку вимоги Комітету, нібито, порушують.

Наголошуємо, що Антимонопольний комітет суворо дотримується гарантованих Конституцією та іншим законодавством України прав та свобод і вимагає інформацію у субєктів господарювання виключно в законний спосіб. Запитуючи інформацію щодо факту надання телекомунікаційних послуг окремим абонентам, що є фігурантами розслідувань порушень законодавства про захист економічної конкуренції, Антимонопольний комітет ніколи не вимагає розкриття змісту телефонних розмов між абонентами, а відтак жодним чином не порушує таємницю телефонних розмов, гарантовану Конституцією.

Тому Антимонопольний комітет просить ПрАТ «Київстар» утриматись від маніпулятивних повідомлень у публічній площині, а в разі незгоди з прийнятим Комітетом рішенням використовувати встановлені законом механізми його оскарження.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux