«Розуміємо виклики, готові рухатися вперед»: АМКУ та USAID/FTC/DOJ продовжать співпрацю для розбудови ефективної конкуренції в Україні

Опубліковано 04 травня 2022 року о 19:46

Про результати співпраці між Антимонопольним комітетом України та американськими конкурентними органами за останні роки, про те, як зараз ця співпраця допомагає долати виклики війни йшлося під час онлайн-конференції «Побудова ефективної конкуренції для України», що відбулася 3 травня.

Участь у заході взяв державний уповноважений АМКУ Сергій Шершун. З боку американських колег - Расселл Дамтофт, керівник проєкту міжнародної технічної допомоги USAID/FTC «Конкурентні ринки», юрист Даніка Ноубл, Федеральна торгова комісія, професор Університету Джорджа Вашингтона Вільям Ковачич та інші. Захід був організований за підтримки Американської асоціації юристів (ABA).

На початку зустрічі Расселл Дамтофт зазначив, що з 2014 року Україна позиціонує себе як держава, націлена на втілення сучасних реформ. Саме тому USAID, FTC та Департамент Юстиції США підписали угоду для спрямування в Україну групи постійних експертів для підвищення кваліфікації та навчання співробітників АМКУ, сприяння євроінтеграції та іншої допомоги Комітету.

«Водночас у нас почалася робота над законом, що реформує українське конкуренційне право. Зараз ми в США читаємо новини про те, що відбувається в Україні. Сам факт, що Комітет за таких обставин продовжив працювати над вдосконаленням законодавства – це дуже добре, неймовірно», - наголосив Рассел Дамфорт.

Дійсно, АМКУ працює у надзвичайно складних умовах, відзначила Даніка Ноубл. Частині колег довелося покинути свої домівки, частина – захищають свою державу, частина продовжують роботу навіть з бомбосховищ.«Наразі ми працюємо над всебічним опрацюванням та ухваленням профільного законопроєкту (авт. - №5431) у другому читанні. Коли росія піде, а Україна переможе, в чому я не сумніваюся, ми матимемо ще багато роботи. Адже мало просто змінити законодавство. Для успішних реформ потрібно навчати юристів, залучати бізнес-спільноту. Це значна робота, яку ми уже продумуємо наперед. Тож наша співпраця з українською стороною продовжиться», – зазначила Даніка Ноубл.  

Сергій Шершун зі свого боку подякував американським колегам за зусилля щодо розвитку інституційної спроможності АМКУ й за роль США у захисті суверенітету України. 

Державний уповноважений перерахував низку важливих змін в українському конкурентному законодавстві, що реалізувалися за сприяння іноземних експертів. Зокрема, було проведено першу частину реформи контролю за концентраціями, затверджено підходи до вертикальних узгоджених дій у відповідності до директиви ЄС. Також державний уповноважений відзначив важливу роль експертів USAID у підготовці законопроєкту №5431, що стосується вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України.

Сергій Шершун зазначив, що Україна вже розробляє план післявоєнного відновлення і АМКУ братиме участь у його реалізації.

«Україна очікує іноземних інвестицій у післявоєнний період. АМКУ, зі свого боку, забезпечить рівний доступ до ринків. Виходячи з міжнародного досвіду, під час відновлення України важливо не допустити у повоєнний період створення нових монополій, картелів у різних галузях економіки, особливо в енергетиці та будівництві. Ми розуміємо усі виклики, які стоять перед  АМКУ та Україною в цілому. Але ми готові рухатися вперед», – підсумував Сергій Шершун.

Насамкінець державний уповноважений висловив сподівання на зустріч з американськими колегами уже найближчим часом у мирному Києві та подякував колегам з FTC, Департаменту Юстиції США та АВА за підтримку АМКУ.  За підсумками зустрічі партнери домовилися продовжити співпрацю.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux