Реалізацію реформи шкільного харчування поновлено. АМКУ долучився до розробки стратегії

Опубліковано 10 лютого 2023 року о 15:04

Продовження розробки проекту Стратегії реформування системи шкільного харчування, яке було тимчасово перервано російським вторгненням, а також залучення іноземних інвестицій у розвиток та відновлення закладів освіти. Ці питання обговорили під час стратегічної сесії «Реформа шкільного харчування: стратегічний розвиток в умовах війни та повоєнного відновлення України» у Києві 9 лютого. Захід відбувся під патронатом ініціаторки реформи – першої леді Олени Зеленської.

В заході також взяли участь Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, Посол Швейцарської Конфедерації в Україні Клод Вільд, інші представники органів виконавчої влади, громадських організацій та міжнародних донорів. Від Антимонопольного комітету України до обговорення долучилися державна уповноважена Ольга Нечитайло та начальник Відділу розгляду скарг Департаменту з питань оскаржень рішень у сфері публічних закупівель Ганна Горносталь.

Учасники обговорили проект Стратегії та план подальшого розвитку реформи шкільного харчування. Серед головних напрямків – організація якісного харчування у контексті закупівель та фінансування, відновлення та модернізації харчоблоків, розвиток відповідних кадрів та формування культури здорового харчування. Важливою складовою реформи також буде відновлення закладів освіти та соціальна підтримка.

Дружина Президента подякувала представникам органів влади, партнерських організацій та донорів за співучасть та висловила подяку Посольству Швейцарії в Україні, особисто Послу Клоду Вільду та українсько-швейцарському проекту DECIDE за підтримку реформи й організаційне забезпечення стратегічної сесії.

«Якби не російський напад – певно, сьогодні ми говорили б вже про досягнення, ріст і зміни. Але. Наше досягнення вже те, що попри війну і всі випробування ми зараз таки тут і ми збираємося продовжувати», – наголосила перша леді Олена Зеленська.

Щоб в результаті реформи шкільного харчування отримати послуги дійсно високої якості необхідно, щоб ринок надання цих послуг був конкурентним та працював за правилами. Сформувати зрозумілі та прозорі правила гри на ринку – ключове завдання АМКУ в рамках підтримки реформи.

«Важливим кроком у цьому напрямку є запровадження примірної тендерної документації у сфері закупівель продуктів харчування та послуг з організації харчування у школах. Але на основі аналізу скарг було виявлено, що досі залишаються проблемні питання, ще не врегульовані цією тендерною документацією. Тож, наразі залишається актуальним питання удосконалення цих ринкових правил», – підсумувала участь у заході державна уповноважена АМКУ Ольга Нечитайло.

Нагадаємо, в рамках роботи над реформою шкільного харчування Антимонопольний комітет 2021 році долучався до проведення п’яти великих тематичних регіональних форумів, що відбувалися у різних регіонах країни. Комітет сформував рекомендації, що допоможуть уникнути проблем під час здійснення закупівель у відповідній сфері.

Довідково: Розширену інформацію про роль правильного раціону дітей у школах, обов’язки та можливості місцевої влади, освітян та бізнесу під час реалізації реформи шкільного харчування, алгоритми дій щодо основних процесів організації харчування, зокрема, закупівель можна отримати на платформі «Знаїмо».

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux