Презентація нової редакції закону «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» представниками АМКУ спільно із партнерами ЄС SESAR

Опубліковано 22 лютого 2021 року о 10:52

16 лютого 2021 року відбувся брифінг у Прес-центрі Українського кризового медіа-центру, на якому представники Антимонопольного комітету України (далі – АМКУ/Комітет) та партнери проекту ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги» (SESAR) презентували оновлений проект Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» (далі – Закон).

Під час прийняття чинної редакції Закону основною метою Антимонопольного комітету були дві концептуальні цілі. З одного боку треба було унормувати підходи до надання державної допомоги. А з іншого – тривав процес підготовки Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, відповідно до якої наша держава взяла на себе зобов’язання щодо зміни підходів до оцінки державної допомоги.

Голова АМКУ Ольга Піщанська підкреслила, що у рамках євроінтеграційних процесів, відповідно до взятих на себе зобов’язань, в розроблюваному законодавстві Комітетом передбачено дуже важливу функцію – оцінку впливу державної допомоги на торгівлю між країнами Європейського Союзу та Україною.

Запропоновані у розробленому законопроекті підходи допоможуть розвитку конкуренції, зупинять безконтрольне та не ефективне витрачання коштів бюджету України.

Після прийняття нової редакції Закону предметом оцінки буде вплив державної допомоги не тільки на ринки України або на ринки відповідних регіонів, а й на загальний ринок Європейського Союзу. Перевага такого підходу, перш за все, буде більш сприятливою для невеликих регіональних підприємств, які підтримуються місцевими органами влади чи органами місцевого самоврядування.

Директор Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги Оксана Дягілєва пояснила, що нині Закон працює, але не зовсім на тих засадах, на яких Україна має працювати відповідно до Угоди про асоціацію. Саме тому є необхідність його адаптації до європейських норм. АМКУ разом з європейськими партнерами мають перед собою завдання напрацювати зміни, які з одного боку повністю відповідають європейським підходам, а з іншого – відповідають українським реаліям.

 Керівник експертної групи Проекту ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги» (SESAR) Штефан Сабау акцентував, що завданням проекту є допомогти АМКУ гармонізувати процедури, закони і правила в Україні з правилами Євросоюзу,  оскільки в Євросоюзі державна допомога не ліквідована, проте вона краще структурована і більш ефективна, а її виділення є значно прозорішим.

Отже, аналогічні підходи ми повинні забезпечити і в Україні, тому що державна допомога має приносити користь всім громадянам України.

Як зазначила Заступниця Голови АМКУ Наталія Буроменська, розроблений варіант законопроекту конкретизує саме ті поняття, які є не завжди зрозумілими учасникам процесу та дасть можливість полегшити роботу усіх отримувачів і надавачів державної допомоги.

Комітет сподівається на підтримку Верховної Ради у процесі прийняття оновленого варіанту Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання».

Представники АМКУ впевнені, що запропоновані зміни максимально наближують національне законодавство до вимог Європейського Союзу та забезпечують виконання міжнародних зобов’язань, взятих на себе Україною.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux