Представники АМКУ обговорили актуальні питання розгляду господарськими судами справ за участю Комітету

Опубліковано 23 лютого 2024 року о 18:34

Голова Антимонопольного комітету України Павло Кириленко, державний уповноважений Комітету Сергій Шершун, директор Юридичного департаменту АМКУ Алла Максименко разом із суддями, представниками Асоціації правників України та юридичних компаній, головою Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитром Наталухою взяли участь у круглому столі «Актуальні питання розгляду господарськими судами справ за участю органів АМКУ: новели законодавства». Обговорення нових форм і норм конкурентного законодавства відбулось 23 лютого 2024 року у приміщенні Касаційного господарського суду у складі Верховного суду.

Закон України 3295-ІХ ("Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства про захист економічної конкуренції та діяльності Антимонопольного комітету"), який набрав чинності з 1 січня 2024 року і є важливою складовою загальної тенденції гармонізації українського законодавства із законодавством ЄС, підсилює інституційну спроможність АМКУ, але водночас запроваджує судовий контроль над окремими повноваженнями Комітету.

Павло Кириленко зазначив, що хоч відповідні зміни раніше не мали аналогії в господарських справах, проте саме господарські суди з моменту становлення антимонопольного законодавства розглядають справи за участю Комітету та розуміють тонкощі порушень, які розслідує АМКУ.

Під час зустрічі були докладно обговорені різні аспекти принципів і процесу проведення перевірок та спірні моменти, які можуть виникнути під час застосування даної правової норми.

Голова АМКУ також наголосив, що для Комітету перевірки не є самоціллю, адже він має значний досвід реагування на порушення конкурентного законодавства та його припинення: «Перевірки – це винятковий механізм, до якого вдаватиметься АМКУ, коли усі інші можливості встановити істину будуть вичерпані».

Павло Кириленко подякував Верховному Суду і його голові Станіславу Кравченку за запрошення до діалогу, а учасникам круглого столу - за жваве аргументоване обговорення, висловлені застереження й пропозиції щодо подальших дій заради ефективного застосування конкурентного законодавства.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux