Потрібен насамперед бізнесу: АМКУ та АТП обговорили законопроєкт про державну допомогу

Опубліковано 31 серпня 2021 року о 19:44

Пропозиції ділової спільноти спрямовані на посилення ефективності нового законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення контролю та моніторингу державної допомоги суб’єктам господарювання» № 5648 обговорили під час зустрічі 31 серпня представники Антимонопольного комітету України та Американської торговельної палати в Україні (АТП).

Діалог відбувся за ініціативою АТП, експерти компаній-членів якої проаналізували поточну редакцію законопроєкту та надали власні коментарі і зауваження до кументу.

Обговорювалися зокрема питання повноважень АМКУ, визначень незначної та недопустимої державної допомоги, порядку подання повідомлення про нову державну допомогу (ДД), звільнення від обов'язку повідомлення про ДД, перевірку інформації щодо ДД тощо.

«Надзвичайно важливо, щоб ділові кола підтримували оновлення законодавства щодо державної допомоги, розуміли та поділяли його головну мету – державні гроші мають йти виключно на користь економіці та громаді, а не одного певного суб’єкта господарювання. Тобто в першу чергу цей документ потрібен саме бізнесу. Можна сказати, що новим законопроєктом ми видаляємо «сірі плями» та лазівки, що заважали ефективно застосовувати європейську практику надання державної допомоги в Україні. Адже рано чи пізно ми прийдемо до того, що держава буде, спираючись на принципи конкуренції, обирати серед компаній ту, якій варто надати допомогу», - заявила директорка Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги АМКУ Оксана Дягілєва.

Вона нагадала, що на початку серпня цього року Комітет ВРУ з питань інтеграції України до Європейського Союзу надав позитивний висновок щодо законопроєкту № 5648. На думку Оксани Дягілєвої, уже з вересня робота над законопроєктом прискориться.  

Своєю чергою співголова комітету Американської торговельної палати з питань конкурентної політики Олександр Алєксєєнко зазначив, що бізнес налаштований на співпрацю та конструктивний обмін думками щодо оновлення цього законодавства.

«Ділові кола цілком свідомі того, що за чотири роки від часу ухвалення чинного законодавства про державну допомогу, воно частково втратило актуальність та ефективність. Водночас його вдосконалення дасть можливість АМКУ сфокусуватися на дійсно вагомих справах, а бізнесу – ефективно використовувати ресурс державної допомоги», - сказав Олександр Алєксєєнко.

Нагадаємо, законопроєкт № 5648 розроблено з метою приведення національного законодавства до правил контролю і моніторингу ДД, що закріплені Угодою про асоціацію Україна-ЄС, а також удосконалення встановленого правового регулювання з метою ефективного функціонування системи контролю і моніторингу ДД.


 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux