Підвищення конкурентоспроможності України: Просування економічної трансформації та стійкості

Опубліковано 18 березня 2024 року о 15:05

Прагнення України до європейської інтеграції, особливо на тлі загарбницької війни, розв’язаної росією, характеризується непохитною відданістю, стійкістю та рішучістю українського народу прокладати шлях до кращого майбутнього, незважаючи на наявні виклики.


У жовтні 2023 року Рекомендація Європейської Комісії відкрила двері для офіційних переговорів з Україною щодо вступу в ЄС, ознаменувавши нову віху в інтеграційному процесі країни. Комісія відзначила «певний рівень підготовки в конкурентній політиці» та «обмежений прогрес у приведенні законодавства у відповідність із acquis ЄС». У цьому звіті також згадуються ухвалені у 2023 році зміни до Закону «Про захист економічної конкуренції», які не лише приводять національне законодавство у відповідність із європейськими стандартами, а й покращують процес слухань в АМКУ, розширюють повноваження АМКУ щодо проведення перевірок».


Відповідно, залишаються сфери, які потребують подальшого розвитку для повного приведення законодавчої, нормативної та інституційної бази України у сфері конкуренції та державної допомоги у відповідність до стандартів ЄС. Також, ширший аналіз показав, що певні компетенції АМКУ потребують подальшої консолідації, зокрема:


  • Розширення можливостей проведення розслідувань: посилення слідчих повноважень АМКУ та консолідація його ресурсів дасть йому змогу ще більше розширити свою спроможність ефективно боротися з антиконкурентною практикою, захищаючи інтереси споживачів навіть у найскладніших випадках.
  • Реформування системи державної допомоги: як зазначає Комісія, «закон про державну допомогу залишається призупиненим у зв’язку з воєнним станом, (...) це не повинно стати на заваді реформам у даній сфері державної політики». Менше з тим, навіть до війни спостерігався брак послідовності в тому, як органи, які надають державну допомогу, повідомляють про неї АМКУ. Це означає, що необхідним є покращення міжінституційної (горизонтальної) комунікації та посилення діалогу з іншими державними установами, навіть незважаючи на призупинення дії Закону про державну допомогу. Саме тому зусилля АМКУ щодо відновлення положень Закону вітаються.


Після завершення війни, АМКУ відіграватиме ще більш вирішальну роль у сприянні економічній відбудові України та позиціонуванні країни для процвітаючого майбутнього. АМКУ відіграватиме важливу роль у:

  • Захисті інвесторів та сприянні інноваціям через державну допомогу: міцна економіка, яка регулюється ефективними правилами державної допомоги, де втручання держави в роботу ринків здійснюється більш прозоро, забезпечуючи рівні умови для того, щоб країна могла залучати іноземні інвестиції, водночас стимулюючи внутрішні інновації, створення можливостей для зростання та диверсифікації економіки.
  • Посиленні інтеграції ринку: забезпечуючи рівні умови для бізнесу по всій Україні, АМКУ сприятиме розвитку ринку з метою підготовки економіки до майбутньої участі у внутрішньому ринку ЄС.
  • Сфері державних закупівель: робота з відповідними інституційними суб’єктами для оптимізації процедур закупівель, сприяння чесній конкуренції, що забезпечить ефективний розподіл державних ресурсів, сприяючи економічному відновленню.


Повна імплементація стандартів ЄС у сфері конкуренції та державної допомоги є унікальною передумовою для того, щоб Україна повною мірою скористалася можливістю трансформації для зміцнення своєї економіки, покращення управління та життя своїх громадян. Долаючи зазначені виклики (список яких не є вичерпним) і використовуючи можливості, які надає реальна перспектива членства в ЄС, Україна може розкрити свій економічний потенціал і забезпечити краще майбутнє для свого народу.

Стаття підготовлена Проєктом COMPASA за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю Проєкту і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу. 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux