Підбито підсумки освітньої програми «Кращі світові практики реалізації конкурентної політики»

Опубліковано 13 грудня 2021 року о 08:34

10 грудня на базі Інституту міжнародних відносин відбулась зустріч голови Антимонопольного комітету України Ольги Піщанської з керівництвом закладу, представниками Агенції США з міжнародного розвитку (USAID), Федеральної торгової комісії (FTC) та Представництва ЄС в Україні.

З нагоди завершення другого сезону спеціалізованого освітнього курсу «Кращі світові практики реалізації конкурентної політики» сторони підбили підсумки проробленої роботи та окреслили плани на майбутнє.

Зокрема, голова АМКУ зазначила, що Комітет зацікавлений у підготовці висококласних фахівців та готовий і надалі долучатися до подібних заходів, адже від браку кадрів потерпають держустанови та компанії не лише в Україні, а й у всьому світі.

«На мою думку, ми знайшли саме той найбільш ефективний шлях, що дасть змогу студентам отримувати всебічну й актуальну підготовку. Це коли до роботи освітян ми, практики, додаємо ще й свій досвід. Таким чином студенти наживо бачать як працює законодавство та економіка. І ми цілком свідомі, що після навчання вони можуть піти працювати не лише в органи влади, а й у бізнес. Однак це – теж наша мета. Адже освічена і мотивована молодь, я впевнена, зробить великий внесок у розвиток культури бізнесу. Лише спільними зусиллями держави і бізнесу можна досягти ідеальної конкуренції – перевагам завдяки розуму, прогресу і якості», - зазначила Ольга Піщанська.

Голова АМКУ запропонувала продовжити освітній проєкт та почати планувати наступний, третій, сезон лекцій для студентів, що міг би охопити такі теми як державна допомога та оскарження публічних закупівель.

Своєю чергою заступник директора Місії USAID в Україні Сюзан Кутор підкреслила важливість проведення навчальних вебінарів з питань конкурентного правозастосування для студентів вищих навчальних закладів. Вона пообіцяла подальшу підтримку у проведенні подібних заходів та відзначила важливість поєднання теоретичної освіти, досвіду й знань набутих експертами під час роботи над реальним справами.  

Принагідно пані Кутор зазначила що USAID повністю підтримує законопроєкт №5431, який значно вдосконалить засади діяльності Антимонопольного комітету. Вона нагадала, що до документа надавалися пропозиції експертів міжнародної технічної допомоги USAID/FTC «Конкурентні ринки» і цю співпрацю продовжено в рамках підготовки документу до другого читання у парламенті.

Водночас директор з питань конкурентної політики, приватизації та державних підприємств групи підтримки України Представництва ЄС в Україні Панагіотіс Cтамоуліс відзначив, що згаданий законопроєкт запроваджує сучасні інструменти, що допоможуть ефективніше викривати картелі та водночас пом’якшувати відповідальність для тих, хто співпрацюватиме з антимонопольним відомством. 

«Я добре знаю, як важливо для України мати незалежний орган уповноважений контролювати антиконкурентну поведінку на ринку. Цю роль має відігравати АМКУ. Тому ЄС уже багато років надає технічну допомогу Комітету для посилення його інституційного потенціалу та допомагає покращувати українське конкурентне законодавство», – зазначив Панагіотіс Cтамоуліс.


Директор Інституту міжнародних відносин Валерій Копійка зазначив, що другий сезон лекцій та підсумкова зустріч «буде початком подальшої тісної співпраці й прогресивного руху у напрямку вдосконалення освіти та підготовки професійних кадрів». 

Після офіційної зустрічі Ольга Піщанська прочитала студентам Київського національного Університету ім. Тараса Шевченка лекцію «Картелі в Україні». Голова АМКУ детально розповіла про найпоширеніші типи цього виду порушення, коли узгоджені дії можуть бути дозволені і чому, яке покарання застосовується в Україні за змови.

Після завершення лекції голова АМКУ повідомила, що оголошено набір  на стажування в апараті Антимонопольного комітету України. Усі охочі його пройти мають ознайомитися з вимогами та заповнити анкету на сайті АМКУ.

Нагадаємо, освітній курс «Кращі світові практики реалізації конкурентної політики» – спільна програма, розроблена Антимонопольним комітетом України, проєктом USAID/FTC «Конкурентні ринки» та проєктом Європейського Союзу Twinning для українських студентів, який тривав в онлайн форматі з 10 листопада по 10 грудня 2021 року.

По завершенню сезону лекцій всі учасники отримають відповідні сертифікати, а найактивніших студентів АМКУ запросить до центрального офісу. Студенти в рамках рольової гри матимуть змогу побути «представником» сторони у справі або «представником» Антимонопольного комітету.

У освітній програмі брали участь Київський національний торговельно-економічний університет, Київський національний університет ім. Т. Г. Шевченка, Національний університет «Києво-Могилянська академія», Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана, Національний університет «Львівська політехніка» та Харківський університет ім. В. Н. Каразіна. 


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux