Ольга Піщанська: «Не погоджуйтеся на компроміси, коли йдеться про харчування дітей»

Опубліковано 12 листопада 2021 року о 17:23

Різноманітність і безпечність шкільного харчування, проєктний підхід до переоснащення харчоблоків у закладах освіти та якісні критерії публічних закупівель. Про це 12 листопада йшлося під час IV регіонального форуму «Реформа системи шкільного харчування», що впродовж двох днів триватиме у Львові.

 Участь у заході беруть представники Львівської, Вінницької, Закарпатської, Рівненської та Волинської областей, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької областей.

Перша леді України Олена Зеленська зазначила, що до повного перезавантаження системи харчування школярів залишилося півтора місяця.

«Нові технологічні картки до усіх страв уже розміщено на сайті Міністерства охорони здоров’я. У багатьох школах учням з 1 вересня уже доступне нове меню, а для решти шкіл це стане можливим з нового року. Ми розуміємо, що для багатьох реалізація реформи є складним завданням. Адже у деяких школах є проблеми не лише з меню, а й з такими елементарними речами як холодильне обладнання, посуд чи водопостачання. Ми допомагаємо таким школам оновлюватися», - зазначила Олена Зеленська. 

Також під час форуму міністр освіти та науки Сергій Шкарлет зауважив, що цьогоріч в Україні модернізовано 1 298 шкільних харчоблоків. 

А на наступний рік у бюджеті закладено ще 1,5 мільярди грн на ці цілі.

«За сприяння Президента й Уряду України було виділено субвенцію з державного бюджету «Спроможна школа для кращих результатів». Також разом з місцевими органами в цілому було спрямовано 242 мільйони на переоснащення харчоблоків», - зазначив Сергій Шкарлет.

Під час дискусійної панелі «Публічні закупівлі. Якісний і проєктний підхід» голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська озвучила проблему так званої «невимогливої» тендерної документації. За її словами, замовники закупівель дуже часто не вимагають навіть основних і елементарних документів. Як наслідок – переможцями торгів часто стають учасники, тендерні пропозиції яких не відповідають вимогам законодавства. 

«У ході вибіркового аналізу тендерної документації у закупівлях, що відбулися у вашому регіоні, ми побачили, що жоден з перевірених нами замовників не вимагав забезпечення виконання договору. А сертифікати якості, інформація про простежуваність та впровадження HACCP - вимагались лише у 30% випадків. Коли мова йде про закупівлю продуктів харчування для дітей, компромісів чи спрощення бути не повинно. Всі ці помилки створюють надзвичайні ризики з непередбачуваними наслідками», - акцентувала Ольга Піщанська.
Очільниця АМКУ звернулася до замовників публічних закупівель з закликом більш ґрунтовно формувати чіткі, недискримінаційні умови тендерної документації, не обирати переможцями торгів тих, хто не відповідає важливим критеріям та прискіпливо контролювати виконання умов договору.

В межах форуму окрім тематичних панелей відбулася і демонстрації можливостей сучасного технологічного процесу, під час якої кухарі за 45 хвилин приготували комплексний обід з дев’яти страв для 700 людей.У багатьох країнах світу дітей годують виключно коштом батьків, зауважив засновник соціального проєкту «Нове шкільне харчування» Євген Клопотенко.

 «Тому те, що ми робимо в Україні – це насправді інноваційно, круто і модно»,- резюмував ресторатор.

Нагадаємо, регіональний форум «Реформа шкільного харчування» проводиться в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі.

Захід відбувається за ініціативи першої леді України Олени Зеленської, за сприяння Міністерства освіти та науки України, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства економіки, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і ГО «Національна асоціація громадського харчування».

Це четвертий подібний захід з запланованих п’яти. Перший форум відбувся 13 серпня у м. Буча, другий – 9 вересня в Одесі, третій – 8 жовтня у Дніпрі.

Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux