Ольга Піщанська: Комітет та територіальні відділення мають стати єдиним організмом, який забезпечує ефективний розгляд питань, що стосуються державної допомоги

Опубліковано 20 серпня 2020 року о 15:43

Закон «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» запровадив нові підходи до оцінки витрат державного бюджету, імплементація яких є однією з умов Угоди про асоціацію. Тому цей напрямок постійно перебуває серед пріоритетів Антимонопольного комітету України. Територіальні відділення АМКУ мають активно підключитися до цієї роботи. Про це сьогодні на відкритті семінару «Фундаментальні засади державної допомоги», організованого разом з Проєктом ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги» для співробітників територіальних відділень АМКУ, сказала Голова Комітету Ольга Піщанська.

«Більше 80% нотифікацій про державну допомогу надходить до АМКУ від органів місцевого самоврядування. Більшість цих повідомлень не мають жодного стосунку до конкуренції і взагалі не повинні оцінюватися Комітетом. Це пов’язано з неповним розумінням представниками влади на місцях інструментів і норм закону. Саме тут ми вбачаємо ключову роль територіальних відділень, які співпрацюють з місцевою владою. Наші представництва у регіонах могли б надавати усю необхідну інформацію і консультації місцевій владі», – підкреслила голова Комітету.

Вона додала, що в АМКУ вже є успішний досвід такого залучення територіальних відділень. Переднотифікаційна консультація, яка була запроваджена у Харкові, продемонструвала дуже хороші результати. Представники органів зверталися до відділення, надавали документи щодо запланованих витрат і отримували вичерпну інформацію про необхідність звертатися до АМКУ.

За її словами, такий підхід, якщо він буде запроваджений по всій країні, здатен забезпечити зменшення кількості повідомлень, які не стосуються питань конкуренції, та підвищити якість поданих нотифікацій.

«Ми забезпечимо економію ресурсів АМКУ і органів самоврядування та сконцентруємося на питаннях, які потребують глибокої оцінки. Я очікую, що ми разом з територіальним відділеннями почнемо діяти як один організм, де кожен виконуватиме свою важливу роль. Це дасть можливість підвищити ефективність нашої роботи», – заявила Ольга Піщанська.

Керівник Проєкту ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги» Штефан Сабау в свою чергу висловив сподівання, що завдяки навчанню представників регіональних відділень АМКУ у середньостроковій та довгостроковій перспективі вдасться донести до представників місцевої влади розуміння того, які повідомлення слід подавати до Комітету і як їх оформлювати.

За його словами, запровадження правил державної допомоги – непростий процес, який вимагає значного часу, зусиль і допомоги від європейського товариства, де над цими питаннями працюють вже 60 років.

При цьому він звернув увагу, що три роки, які Проєкт здійснює свою діяльність в Україні, недостатньо для повного розуміння усіх процесів, які стосуються державної допомоги.

«Україні для цього потрібно ще більше часу, адже це велика країна зі своїми особливостями, які потрібно вивчити та враховувати. Дуже багато коштів виділяються з бюджетів комунальним підприємствам. Це не заборонено, але ми маємо бути дуже уважними під час оцінки такої допомоги, адже часто вони можуть порушувати конкуренцію», – наголосив Штефан Сабау.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux