МИКОЛА БАРАШ - ПРО ПРОБЛЕМИ ОБМЕЖЕННЯ КОНКУРЕНЦІЇ У СФЕРІ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ

Опубліковано 19 березня 2015 року о 21:30

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: D:\Мои документы\Softline\PortalManager-AMKUMOD\1.0.6.1.0.2.0\Temp\TempHtml.files\PM51image002.jpgСьогодні, 19 березня 2015 року відбувся Міжнародний Форум «Продовольча стратегія – Ініціатива 2015» за участю в.о. Голови Антимонопольного комітету України Миколи БАРАША.

Участь у заході також взяли представники профільних міністерств і відомств, експерти аграрного і продовольчого ринків, керівники і власники компаній переробної та харчової промисловості, керівники агрохолдингів і фермерських господарств, представники банків, страхових та інвестиційних компаній, представники іноземних дипломатичних і торгових місій, міжнародних фінансових організацій, аудиторських, юридичних та консалтингових компаній, представники наукових установ. Модератором заходу виступив Голова Комітету підприємців агропромислового комплексу при Торгово-Промисловій Палаті України Олег Юхновський.

Генеральний директор «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов презентував доповідь на тему: «Альтернативний погляд у майбутнє: чи готова Україна до інноваційного прориву?». За його словами, нашій країни необхідно перейти до нової стратегії, обов’язковою умовою якої є вихід на нові ринки, що потребує підвищення ефективності. Крім того, обов’язковою умовою швидкого та гармонійного розвитку економіки є аналіз ризиків та інформації, спрямованих на розвиток підприємств.

Під час панельної дискусії Микола Бараш поінформував присутніх щодо проблем обмеження конкуренції у сфері реалізації продовольчих товарів. Він зазначив, що у цій сфері існує ряд негативних практик, що знижують ефективність виробництва і торгівлі, а саме: необґрунтованість істотного відтермінування платежів за поставлену продукцію, нав’язування торговельними мережами додаткових послуг без належного обґрунтування їх змісту та вартості, нерівномірний розподіл ризиків у відносинах торгового та виробничого секторів, нерівномірність інформаційного забезпечення учасників відносин у роздрібній торгівлі, а також дискримінація малих та середніх підприємств. Привів аналіз закордонного досвіду у цій сфері, який підтверджує, що необхідність врегулювання таких питань гостро стоїть не тільки перед Україною, а і Європейським Союзом. Він також зауважив, що вирішення цих проблем дозволить вивільнити значний інвестиційний та інноваційний потенціал українських підприємств, а також підвищити рівень конкуренції на багатьох ринках України

У свою чергу партнер Правничої Фірми «Софія» Олександр Поліводський презентував концепцію Правил етики у сфері конкуренції як одну із форм вирішення проблем на ринку продовольчих товарів. За його словами, правила – це не лише форма вирішення проблем, але й механізм упередження негативних тенденцій. Принципи Правил доброчесної поведінки повинні передбачати, зокрема, орієнтацію на споживачів, свободу укладання договорів, добросовісну співпрацю, відповідальність за ризики, виправданість вимог.

Учасники Форуму висловили думку щодо необхідності впровадження Правил етики у сфері конкуренції, які мають стати основою встановлення відносин між виробниками та постачальниками для розвитку економіки та захисту інтересів споживачів. Вони також підкреслили необхідність координації взаємодії між бізнесом і владою з метою підвищення конкурентоспроможності вітчизняної харчової, переробної промисловості на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux