КП «Київтранспарксервіс» та КМДА порушили закон під час формування та затвердження тарифів на паркування у столиці

Опубліковано 17 серпня 2022 року о 15:58

Виконавчий орган Київського міської ради (Київської міської державної адміністрації) та комунальне  підприємств «Київтранспарксервіс» визнано порушниками законодавства про захист економічної конкуренції. Антимонопольний комітет України встановив, що комунальне підприємство скористалося монопольним становищем під час формування розрахунку вартості послуг з паркування на своїх майданчиках, а КМДА, яка своїм розпорядженням затвердила тарифи, легітимізувала це порушення.  

Відповідно до матеріалів справи № 138/60/146-рп/к.21,
КП «Київтранспарксервіс» з березня 2021 по січень 2022 мало монопольне становище на ринку надання послуг з користування відведеними майданчиками для платного паркування транспортних засобів на вулицях і дорогах м. Києва, які використовуються (експлуатуються) Підприємством для надання послуг.

До планової калькуляції вартості своїх послуг  комунальне підприємство внесло статті витрат: «облаштування паркувального майданчика заїзними кишенями» та «обов’язкові платежі 60%». Однак, у відповідності до «Порядку формування тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів», усі паркувальні майданчики «Київтранспарксервісу» мають облаштовуватись за рахунок комунального підприємства, у разі затвердження Київською міською радою відповідної інвестиційної програми.

Розрахунки «Київтранспарксервіс» надав до  ВО КМР (КМДА). На їх підставі органом було затверджено новий тариф на паркування у столиці. Запровадження цього рішення збільшило вартість послуги з паркування у столиці на 60,0 % - 82,3%.

За результатами розгляду справи Тимчасова адміністративна колегія АМКУ 17 серпня 2022 року зобов’язала «Київтранспарксервіс» та КМДА у двомісячний строк припинити порушення. Додатково на комунальне підприємство «Київтранспарксервіс» накладено штраф у розмірі 1 484 750 грн.
Це не перше порушення КП «Київтранспарксервіс», встановлене Комітетом. У липні 2021 року ТАК АМКУ наклала на це підприємство штраф у розмірі 2,6 млн. грн. Було встановлено, що КП «Київтранспарксервіс» вимагало з переможців електронних аукціонів за право розміщення/облаштування паркувальних майданчиків сплатити додатковий платіж та стягувало штрафи за відмову від укладання договору чи підписання актів приймання-передачі. Підприємство досі не сплатило штраф за це порушення та оскаржує рішення АМКУ у судах. Господарський суд Києва підтримав позицію Комітету.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux