А. Коноплянко: За дев'ять місяців 2021 р. АМКУ стягнув 437 млн грн штрафів

Опубліковано 19 листопада 2021 року о 16:47

Наразі у судах перебуває близько 300 справ, під час розгляду яких АМКУ зобов’язаний забезпечувати представництво. Про це в інтерв’ю виданню Liga.net повідомила заступниця голови АМКУ – державна уповноважена Анжеліка Коноплянко, відповідаючи на запитання щодо різниці між накладеними та сплаченими до держбюджету штрафами.

«Великий обсяг рішень АМКУ оскаржується в суді. Частину штрафів вони скасовують, виплата за рештою може затягуватися на роки. Наприклад, у 2016 році був оштрафований Тедіс Україна (за зловживання монопольним становищем на тютюновому ринку). Компанія пішла в суди і програла. Штраф у повному обсязі (431 млн грн) був сплачений лише у 2021 році. До речі, це – найбільший сплачений штраф за час роботи Антимонопольного комітету», - зазначила державна уповноважена. 

Водночас вона зауважила, що навіть з огляду на обмежений людський ресурс Комітет відстоює усі свої рішення у судах. 

«Я хотіла би подивитись, який ще орган, із подібних нашому, дає такий результат? За дев'ять місяців 2021 року ми вже стягнули 437 млн грн, минулоріч – 296 млн грн. Це більше, ніж все фінансування АМКУ у відповідні роки (бюджет 2021 року – 310 млн грн, бюджет 2020 року – 222 млн грн)», - розповіла Анжеліка Коноплянко. 

За її словами, багато штрафів Комітет накладає за антиконкурентні узгоджені дії, що стосуються спотворення результатів торгів. Оскільки суди тягнуться роками, компанії-порушники встигають вивести всі свої активи, збанкрутувати чи ліквідуватися.

«Коли Комітет виграє суд, вже не має чого стягувати. Так було у справі проти двох десятків компаній, які постачали харчування для Міноборони. АМКУ оштрафував їх на 869 млн грн. Але на балансі цих фірм у підсумку залишилась лише кредитна заборгованість», - пояснила Анжеліка Коноплянко. 

Також в інтерв’ю заступниця голови АМКУ розповіла про найгучніші поточні справи, зокрема – і порушені проти компаній найбільших в країні бізнесменів, пояснила, чому Комітет не накладає максимальні штрафи та детально розповіла про особливості надання дозволів на концентрації.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux