Комунальне підприємство «Южтранс» зобов’язано повернути до бюджету понад 5 млн грн державної допомоги

Опубліковано 31 січня 2022 року о 15:08

Комітет зобов’язав Управління житлово-комунального господарства Южненської міської ради (Одеська область) припинити надання недопустимої державної допомоги та повернути незаконну державну допомогу, надану міському комунальному підприємству «Южтранс». Відповідне рішення було прийнято 27 січня 2022 року під час засідання Антимонопольного комітету України у зв’язку з порушенням Южненською міською радою правил надання державної допомоги.

У процесі розгляду справи Комітет встановив, що надавач спрямовував кошти зокрема на компенсацію витрат з придбання комунальним підприємством «Южтранс» спеціальної техніки для вивезення твердих побутових відходів та техніки, необхідної для поточного утримання доріг м. Южне.

Оскільки придбані для утримання доріг за 2 580 930 грн техніка та комплектуючі (автомобіль з піскорозкидувальним та плужним обладнанням, трактор, щітка комунальна та відвал) будуть використовуватися для надання населенню безкоштовних послуг з благоустрою, ця підтримка не спотворює конкуренцію та не є державною допомогою.

Водночас Комітет зробив висновок, що закупівля за 5 140 000 грн двох сміттєвозів для комунального підприємства «Южтранс» суперечить вимогам Закону України «Про відходи» та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», оскільки надавача послуг з вивезення твердих побутових відходів не було визначено на конкурсних засадах.

З огляду на те, що придбання коштом місцевого бюджету двох сміттєвозів не може вважатися компенсацією обґрунтованих витрат на надання послуг, що становлять загальний економічний інтерес. Комітет зобов’язав припинити цю допомогу та повернути кошти до міського бюджету.

Антимонопольний комітет закликає надавачів державної допомоги під час планування підтримки суб’єктів господарювання дотримуватися вимог профільного законодавства та вчасно інформувати Комітет про свої наміри. Це дасть змогу уникнути спотворення конкуренції та потрапляння отримувачів у складну ситуацію, у зв’язку з необхідністю повертати кошти до бюджету.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux