Комітет надав дозвіл компаніям «Mastercard Europe S.A.» і «Visa International Service Association» на зменшення розміру внутрішньодержавних міжбанківських комісій

Опубліковано 06 жовтня 2023 року о 19:15

 

На засіданні 5 жовтня 2023 року Антимонопольний комітет України надав дозвіл компанії «Mastercard Europe S.A.»(м. Ватерлоо, Бельгія) і компанії «Visa International Service Association» (м. Фостер-Сіті, Каліфорнія, США) на внесення змін до узгоджених дій щодо зміни розміру внутрішньодержавних міжбанківських комісій, які сплачуються еквайром на користь емітента.


Раніше рішенням АМКУ від 11.11.2021 № 623-р було надано дозвіл компанії «Mastercard Europe S.A.» і компанії «Visa International Service Association» на узгоджені дії у вигляді зменшення розміру внутрішньодержавних міжбанківських комісій, які визначаються платіжною організацією платіжної системи щодо відповідних споживчих платіжних облікових реквізитів, які сплачуються еквайром на користь емітента, в Україні. Це було реалізовано у формі Меморандуму про сприяння конкурентному платіжному ринку в Україні між компанією «Mastercard Europe S.A.», компанією «Visa International Service Association» і Національним банком України.

Згідно з Меморандумом, розмір діючої внутрідержавної міжбанківської комісії в Україні на цей момент становить ≤ 0,90 відсотка.


Зміни, які вносяться до узгоджених дій здійснюються відповідно до додаткової угоди № 2 до Меморандуму, яка передбачає, що компанії погодилися здійснити перегляд граничного розміру ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій відносно споживчих платіжних реквізитів за наступним графіком:

  • на період дії воєнного стану: починаючи з 01.09.2023, але не раніше наступного робочого дня після закінчення 14 календарних днів після дати отримання дозволу Комітету відповідно до закону про конкуренцію, до наступного робочого дня після закінчення 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану: ≤ 0,70 відсотка;
  • починаючи з наступного робочого дня після закінчення 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану, компанії «Mastercard Europe S.A.» і «Visa International Service Association» встановлять граничні розміри ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій для внутрішньодержавних операцій з використанням споживчих платіжних облікових реквізитів на рівні, передбаченому додатком до Меморандуму на період, починаючи з 01.07.2023 (≤ 0,90 відсотка).


Запропоновані зміни до узгоджених дій стосуються лише подальшого тимчасового зменшення максимального граничного розміру ставки міжбанківської комісії на період воєнного стану, та повернення до діючих умов Меморандуму після завершення воєнного стану.

Впровадження подальшого зниження рівня міжбанківської комісії – це спроба державних органів та інших представників галузі відповісти на запит про допомогу торгових мереж, які понесли істотні економічні втрати, спричинені війною.

Заплановані зміни до узгоджених дій спрямовані на встановлення ефективного та збалансованого граничного розміру ставок міжбанківських комісій з урахуванням інтересів усіх учасників ринку в умовах воєнного стану.

Очікується, що ці зміни дозволять торговим мережам зберегти чинний рівень цін для кінцевого споживача. Також це рішення сприятиме розвитку малих і середніх підприємців, та загалом економічному розвитку України.


Заявлені зміни до узгоджених дій не призводять до недопущення, усунення чи обмеження конкуренції на товарних ринках України, тому Комітет дозволив їх.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux