Ключовий компонент системи контролю державної допомоги: Представники АМКУ взяли участь у науково-практичній конференції у Львові

Опубліковано 17 вересня 2021 року о 20:40

У Львові, на базі  Національного університету "Львівська політехніка" відбулася VII Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики» Участь у заході з боку Антимонопольного комітету взяли перша заступниця Голови АМКУ - державна уповноважена Ольга Музиченко та директорка Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги АМКУ Оксана Дягілєва. 

У вітальному слові під час відкриття заходу Ольга Музиченко зазначила, що для Комітету є надзвичайно важливим підтримувати діалог із науковим середовищем. Адже економіка країни на даному етапі активно трансформується і удосконалення конкурентного законодавства – один із ключових викликів, на який країна мусить відповісти. 

«Наразі у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 5648  «Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу суб’єктам господарювання" та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення контролю та моніторингу державної допомоги суб’єктам господарювання». Документ усуває певні недоліки і забезпечує імплементацію європейських норм», - зазначила Ольга Музиченко. 

Вона також висловила сподівання, що наукова спільнота широко долучиться до обговорення і подальшого впровадження проекту. 

 Своєю чергою у доповіді під час конференції Оксана Дягілєва детально зупинилася на темі вдосконалення законодавства щодо державної допомоги та відповідності регулювання державної допомоги в Україні  нормам законодавства ЄС. Особливу увагу директорка департаменту зосередила на критерієві впливу державної допомоги на торгівлю між Україною та країнами ЄС.  

Вона особливо наголосила на тому, що цей критерій є ключовим компонентом системи контролю державної допомоги суб’єктам господарювання. Його відсутність у нинішньому законодавстві суттєво звужує аналіз. Через це в Україні державною допомогою часто визнається підтримка, яка б не була такою в ЄС, де критерій впливу на торгівлю застосовується.  

«Яким чином Антимонопольний комітет знаходячись в Україні може оцінити потенційний вплив спотворення конкуренції у ЄС? Тут ми маємо застосовувати європейську практику. Єврокомісія, зокрема, визначає у такому випадку потенційну конкуренція. Тобто, не шукає конкретного конкурента, але визначає ринок як потенційно цікавий. Також не треба доводити, що це підприємство діє у всіх країнах ЄС. Достатньо довести, що його послуга може бути привабливою для клієнтів з інших країн», - навела приклади директорка Департаменту.  

 За її словами, однією з головних новел поданого до парламенту Проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу суб’єктам господарювання" та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення контролю та моніторингу державної допомоги суб’єктам господарювання» №5648 є саме запровадження критерію щодо впливу на торгівлю.   

Нагадаємо, Львівська політехніка спільно з Західним міжобласним територіальним відділенням АМКУ регулярно збирають науковців за круглим столом. Цьогоріч до заходу також долучилися представники Віденської школи бізнесу та Віденського університету, Економічного університету Катовіце та кількох вітчизняних вишів і представники місцевої влади.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter 



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux