Голова АМКУ взяв участь у третій партнерській зустрічі "Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи”

Опубліковано 02 листопада 2023 року о 11:28

У Київській області відбулась третя партнерська зустріч «Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи» з обміну досвідом впровадження реформи шкільного харчування, мета якої - виховати здорове покоління дітей, сформувавши культуру здорового харчування.Ця реформа була ініційована у 2020 році дружиною Президента України Оленою Зеленською. І саме досвід її впровадження обговорили під час наради за участі Першої леді, начальників обласних військових адміністрацій та їх заступників, представників Офісу Президента, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Держпродспоживслужби України, Держаудитслужби та Антимонопольного комітету України.


Очільники ОВА, їхні профільні заступники разом із представниками Київської обласної військової адміністрації відвідали низку закладів освіти Київщини, де побачили, як на практиці застосовуються технологічні моделі організації харчування, почули відгуки колег щодо оновленого меню та інших інновацій, які використовують у школах і садочках, щоб забезпечити дітей здоровою та поживною їжею. Учасники заходу побували і на будівництві фабрики-кухні в Бучі, яка вже зовсім скоро розпочне роботу й годуватиме понад 10 тисяч дітей із 30 освітніх закладів Київської області.


«Наша реформа вже давно не тільки про харчування. Вона про спільні дії. За час спротиву ворогу українці навчилися взаємодії як ніхто у світі. І це найкраща основа для позитивних змін – не чекати готових, а брати участь у їх розробці, як ви зараз. В умовах війни все набуло іншого значення. І реформа шкільного харчування теж. Вона стала ще однією формою українського самозахисту – захисту наших дітей, нашого майбутнього. Маємо дати їм усе найкраще, щоб вони відчули: життя триває, перспектива є, вони потрібні, їх люблять. Десятки дорослих фахівців у цій залі, тисячі в країні об’єдналися, щоб дати дітям не просто меню – життєві сили, не просто калорії – наснагу. Для громад це ще й економічна наснага – робочі місця, фінансове пожвавлення. Це знов-таки відбудова й побудова майбутнього для всіх нас», – зазначила Олена Зеленська під час наради з учасниками зустрічі.


Як зазначив заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, 27 жовтня 2023 року Уряд схвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердив операційний план заходів з її реалізації у 2023-2024 роках.


“Реформу системи шкільного харчування було започатковано ще у 2020 році за ініціативи Першої леді. Попри агресію рф і всі виклики, які стояли перед нами, ми вже можемо говорити про значні досягнення та зміни, а також подальші перспективи реформи, – розповів Олексій Кулеба. - Понад те, війна та її виклики «підсвітили» актуальність змін системи шкільного харчування. В першу чергу, йдеться про забезпечення якісним здоровим харчуванням учнів початкових класів, дітей пільгових категорій. Крім того, необхідно особливу увагу і соціальну підтримку надавати тим громадам, які перебувають під постійними обстрілами та тим, які були в окупації”.



Голова Антимонопольного комітету України Павло Кириленко у своєму виступі наголосив на тому, як уникнути монополізації й стимулювати розвиток конкуренції серед потенційних постачальників продуктів для шкіл та дитячих садочків.


Організатори сподіваються, що проведені партнерські зустрічі, активний обмін досвідом і тісна співпраця всіх областей, профільних міністерств і структур за підтримки партнерів допоможуть громадам якомога швидше й ефективніше поліпшити процес організації харчування маленьких українців.


«Ми готуємо не просто нове меню. Ми готуємо майбутні перемоги для наших дітей. А значить – перемогу для всієї країни», – підсумувала дружина Президента України.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux