Держдопомога, діджиталізація і публічні закупівлі. АМКУ та SESAR зустрілися з владою Одещини

Опубліковано 23 червня 2021 року о 16:07

Про важливість вдосконалення законодавства щодо державної допомоги, роз’яснення правил її застосування та діджиталізацію говорили під час зустрічі у Одеській обласній державній адміністрації керівництво Антимонопольного комітету, проєкту ЄС «Підтримка АМКУ у провадженні правил державної допомоги» і очільники Одеси та Одеської області.

Візит представників АМКУ до області відбувся в рамках серії тренінгів, спрямованих на роз’яснення правил застосування законодавства про державну допомогу.

Комітет представили його голова Ольга Піщанська, директорка Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги Оксана Дягілєва, керівник Проєкту ЄС «Підтримка АМКУ у провадженні правил державної допомоги» (SESAR) Штефан Сабау, голова Південного МТВ АМКУ Дмитро Корчак та інші.

З боку місцевої влади на зустрічі були присутні голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький, заступник голови Одеської ОДА Олег Муратов, заступник одеського міського голови Дмитро Жеман, перший заступник голови одеської облради Олег Радковський, директор департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської ОДА Дмитро Радулов та інші.

На початку зустрічі голова АМКУ подякувала місцевій владі за підтримку ініціатив Комітету та співпрацю. Ольга Піщанська зауважила, що робота з громадами – у центрі уваги АМКУ. А про посилення довіри до органу свідчить зростання кількості звернень до Комітету за останні два роки. 

Також, за її словами, Одеська область, нарівні з іншими приморськими регіонами, є однією з пріоритетних напрямків роботи Комітету.

«Я впевнена, що у наступні півтора-два роки АМКУ буде тісно співпрацювати з приморськими регіонами, зокрема - і з Одещиною. Оскільки портова галузь є дуже важливою для розвитку регіону та економіки країни в цілому. Це одна з тих сфер де потрібна наша спільна праця та спільне докладання зусиль», - сказала голова АМКУ звертаючись до представників місцевої влади. 

Голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький наголосив на важливості завдань, що їх ставить перед собою Комітет у рамках тренінгів. А також зазначив, що АМКУ – перший неурядовий орган, що запровадив тісну роботу з об’єднаними територіальними громадами.

«Для кожного чиновника розуміти особливості застосування правил державної допомоги – дуже важливо. Ми надзвичайно зацікавлені у цій підтримці», - сказав голова ОДА. 

 «Якщо Україна дійсно хоче розвиватися, то сфера державної допомоги для цього є дуже важливою. Я впевнений, що спільними зусиллями ми зможемо розвинути цей інститут швидше, розробити нове національне законодавство у частині, де його та покращити чинне», - підкреслив керівник Проєкту SESAR Штефан Сабау.


Учасники зустрічі обговорили також необхідність прискорення цифровізації послуг державної влади. Одеська область, зокрема, впроваджує відповідний пілотний проєкт та зацікавлена сприяти швидкій діджиталізації Південного територіального відділення АМКУ. Сторони дійшли згоди щодо початку відповідної роботи.

Окремо учасники зустрічі зупинилися на питаннях щодо оскарження публічних закупівель та методах протидії зловживанням на тендерах.

Дискусія продовжилася під час зустрічі керівництва АМКУ та проєкту SESAR з представниками місцевого бізнесу. Головно суб’єктів господарювання цікавили питання діяльності морських портів.  

Сьогодні, 23 червня, заплановано тренінг з питань практики застосування законодавства про державну допомогу. На захід запрошено представників місцевих громад, комунальних підприємства, структурних підрозділів ОДА, міської та обласних рад.

Також керівництво АМКУ зустрінеться з працівниками Південного міжобласного територіального відділення Комітету. Обговорюватимуться план роботи тервідділення, зокрема – пріоритетні дослідження ринків на 2021 рік, заплановані заходи з адвокатування конкуренції в регіоні, план досягнення економічного ефекту тощо.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux