Державні уповноважені АМКУ розповіли про особливості закупівель у сфері шкільного харчування

Опубліковано 16 лютого 2021 року о 13:00

Державні уповноважені Антимонопольного комітету України Ольга Нечитайло та Наталія Буроменська разом з представниками Міністерства освіти й науки України провели вебінар «Шкільне харчування: як уникати оскарження закупівель».

Увага була зосереджена на трьох ключових аспектах.

По-перше, процесуальний аспект. Так, з вступом в дію нової редакції Закону «Про публічні закупівлі» Замовники та учасники процедури закупівлі протягом трьох робочих днів з дня отримання запиту повинні надіслати в електронному вигляді органу оскарження відповідні інформацію, документи та матеріали щодо проведення процедур закупівель. Тобто, вся інформація, якою сторони обгрунтовують свою позицію має бути подана до органу оскарження заздалегідь через систему Prozorro. «Надання додаткових письмових пояснень в якості реакції на позицію опонента – допомагає сторонам скоротити видатки на участь в засіданні, і дозволяє органу оскарження опрацювати скаргу в коротший строк» - наголосила Наталія Буроменська.

По-друге, якісна тендерна документація є однією з передумов успішного проведення тендеру. З одного боку, Документація не повинна містити дискримінаційних умов та надмірних вимог, одночасно замовник повинен встановити такі вимоги, які дозволять обрати добросовісного постачальника якісних послуг, за оптимальною вартістю. Ольга Нечитайло зосередилась на вимогах до предмета закупівлі та принципах їх формування, кваліфікаційних критеріях та низці інших нюансів. Окремо, на прикладах, було розглянуто основні помилки, які допускають навчальні заклади під час формування відповідних документів.

Державні уповноважені АМКУ наголосили, що будь-які умови для участі у тендерних процедурах повинні бути обмежені тими, які є суттєвими для гарантування можливості фірми виконати умови контракту, щодо якого проводиться тендер.

Третій блок піднятих питань стосувався безпосередньо розгляду пропозицій та типових помилок, які допускають замовники у цьому процесі з конкретними прикладами порушень. Так, однією з найбільш поширених помилок замовників на цьому етапі є відхилення пропозицій одних учасників через невідповідність вимогам документації і одночасний акцепт пропозицій інших учасників, незважаючи на наявні в пропозиціях недоліки. Наталія Буроменська наголосила на необхідності безумовного дотримання вимог закону при розгляді пропозицій і недопущення дискримінаційного підходу до учасників.

Ольга Нечитайло та Наталія Буроменська також відповіли на запитання, які цікавили слухачів вебінару.

Повна версія вебінару вже доступна на офіційній Facebook сторінці Антимонопольного комітету України.

Детальніше у нашій презентації.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux