Чому АМКУ відкрив справу проти «Західенерго» Ахметова

Опубліковано 07 жовтня 2019 року о 18:37

Антимонопольний комітет Україна розпочав розслідування щодо можливого зловживання монопольним становищем ПАТ «ДТЕК Західенерго».

Щоб описати дві ключові речі – зловживання і монопольне становище – маємо спочатку пояснити як функціонує ринок електроенергії і що таке Зона «Бурштинський енергоострів».

Отже, ринок електроенергії. Виробник продає електроенергію на ринку, а споживач має три можливості її придбати:

  • Завчасно, навіть за рік наперед, за двостороннім договором. Ця частина ринку так і називається, РДД («Ринок двосторонніх договорів»).
  • У переддень та сам день споживання, на ринках «доба наперед» (РДН) та «внутрішньодобовому» (ВДР). Тут обсяги закуповуються, як правило, для того, щоб покрити потреби в час найбільшого споживання, коли купленої наперед електрики не вистачає.
  • Якщо ж на ринках РДН та ВДР купити не встигли, споживач компенсує нестачу за «штрафними» цінами на Балансуючому ринку.
  • Верхню межу ціни на двох останніх сегментах встановлює регулятор, тобто –  НКРЕКП. Але зрозуміло, що на балансуючому ціна зазвичай вища.

Вдамося до аналогії з авіаквитками. Якщо купувати їх за рік до подорожі, то ціна є дуже привабливою. Однак передбачити події за багато місяців і купити всі необхідні квитки неможливо. Тому більшість подорожуючих оплачує перельоти незадовго до поїздки. Тут вже ціни вищі, але все ще, як правило, доступні. Але є й такі, хто вирішив, або найчастіше був змушений обставинами, летіти прямо сьогодні – він заплатить за квиток дуже високу ціну.

А тепер уявіть, що купити квитки можна або за рік наперед, або в день вильоту. В інший час їх просто немає в продажу, а коли в останній момент вони з’являються, то, зрозуміло, і ціна дуже висока. У світі авіаперевезень така поведінка рідко можлива, адже конкуренти просто переманять пасажирів у такої авіакомпанії. Проте якщо авіакомпанія одна? Ось тут ми переходимо до «Бурштинського енергоострова» (або «Острів Бурштинської ТЕС»).

Це особлива зона на Заході України в межах Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей. Історично склалося (див. малюнок 1), що ця територія об’єднана з європейськими енергосистемами, але від’єднана від «материкової» України.

Близько 90% електроенергії на цьому «острові» виробляє ПАТ «ДТЕК Західенерго».

Тепер до справи. Антимонопольний комітет України отримав інформацію, що у серпні-вересні цього року «ДТЕК Західенерго» продавав на ринках РДН/ВДР значно менше електроенергії, ніж заявлені погодинні обсяги купівлі. Тобто в цей період був постійний попит споживачів, але єдиний крупний продавець не задовольняв його, «притримуючи» обсяги товару для більш дорогого, балансуючого (він же «штрафний») ринку (див. малюнок 2).


Повернімося до аналогії з авіаквитками. Якби на «Бурштинському острові» було кілька продавців електроенергії, то така ситуація навряд чи була б можливою. Але обсяги імпорту електроенергії в цей період були дуже незначними, а можливості закуповувати з основного ринку («ОЕС України») немає технічно. Тобто, є не лише ознаки монопольного або ж домінуючого становища ДТЕК Західенерго, але і зловживання ним. А останнє є серйозним порушенням.

Саме тому Антимонопольний комітет розпочав розслідування.

Примітка 1

В серпні й вересні АМКУ повідомляв регулятора НКРЕКП про ознаки порушень на «Бурштинському острові». Однак реакції не отримав.

Примітка 2

Побутові споживачі напряму не платили більше – їх захищає діючий на енергоринку механізм «спеціальних обов’язків». Історія про можливе зловживання торкнулася юридичних осіб – від великих підприємств до кіосків та перукарень. Водночас очевидним є те, що постраждало все населення. Адже затрати на виробництво та послуги бізнес перекладає на кінцевого споживача. І якщо кіловат, спожитий у помешканні, коштує так само, то ми однаково заплатимо більше за сорочку або візит до перукаря.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux