Чим менше коштів у держави, тим ефективніше їх треба витрачати. АМКУ та SESAR провели у Запоріжжі тренінги щодо державної допомоги

Опубліковано 19 травня 2021 року о 09:54

Необхідність чіткого дотримання законодавства щодо державної допомоги стає ще більш актуальною в умовах дефіциту коштів бюджетів. А головним фактором їх успішного використання є дотримання правил конкуренції та планування ефективності.  

Робочий час у Запоріжжі з дводенною поїздкою провели представники Антимонопольного комітету України. 

Головна мета візиту - роз'яснення нюансів застосування законодавства про державну допомогу та проведення відповідного тренінгу.  

17 травня відбулася зустріч голови Комітету Ольги Піщанської, керівника групи проєкту міжнародної технічної допомоги ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету у впровадженні правил державної допомоги» (SESAR) Штефана Сабау, заступника директора Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги Комітету Антона Балаби з місцевою владою, представниками суб'єктів господарювання та ЗМІ.  

На зустрічі з місцевою владою голова Комітету зазначила, що у питаннях правильного застосування принципів державної допомоги Запорізька область вийшла у лідери.  

«Запоріжжя ми наводимо у приклад працюючи з регіонами, де розуміння аспектів застосування державної допомоги є слабшим. Мова і  про успішні кейси, такі як місцевий аеропорт, і про ставлення місцевих органів влади до необхідності детального вивчення та коректного застосування відповідного законодавства. Дуже добре, що в Запорізькій області спочатку відбувається процес планування та узгодження використання бюджетних коштів і лише після цього – саме фінансування», - наголосила Ольга Піщанська.  

Вона зазначила, що окрім держдопомоги Комітет у тісному контакті з місцевою владою вирішує чимало інших важливих питань: антитраст, публічні закупівлі та їх оскарження, фінансування комунальних підприємств тощо.   

«Головний принцип державної допомоги у Європейському Союзі – вона є забороненою, якщо порушує конкуренцію на ринку. Але державі дозволяється втручатися коштами там, де потрібно досягнути цілі за визначеними критеріями. У ЄС фінансуються таким чином не лише комунальні, а й комерційні підприємства. Потрібно розуміти, що чим менше у громади чи держави коштів, тим ефективнішим має бути їх використання», - розповів керівник проєкту SESAR Штефан Сабау.  

Європейський експерт повідомив - семінари, що їх системно проводять у регіонах України проєкт SESAR  і Комітет, нині перейшли до більш практичної площини, адже напрацьовано чимало конкретних кейсів з типових питань. На їх прикладі представникам місцевої влади простіше опановувати нюанси застосування державної допомоги. 

«Як швидко і у повній мірі запрацює законодавство про державну допомогу багато у чому залежить і від місцевої влади. Зрозуміло, що у тих громадах, де керівники мають певний управлінський досвід проблем менше, утім є чимало громад де керівництво ще не має такого досвіду. До того ж держава зараз передає частину повноважень та обов'язків на місця. І не завжди фінансове забезпечення цих обов'язків є достатнім. Відтак питання ефективного використання наявних коштів дійсно дуже нагальне», - зауважив голова облдержадміністрації Олександр Старух.  

Водночас міський голова Запоріжжя Володимир Буряк порушив під час зустрічі такі важливі для міста і області питання як компенсація перевізникам за проїзд пільговиків, формування тарифу на теплову енергію, значні борги населення за опалення та проблеми з закупівлею газу тощо.  

На зустрічі керівництва Комітету з представниками місцевого самоврядування та бізнесу учасники мали змогу задати запитання та дискутувати на важливі теми з фахівцями Комітету.  

«Часто бізнес не знає, чи не чітко розуміє, яким чином його можливості зазнають утисків і спотворюються, коли виділяються кошти, приміром, комунальним підприємствам. Саме на таких тренінгах ми пояснюємо головні ази відповідного законодавства та розбираємо конкретні приклади його застосування», - зауважила на початку зустрічі з бізнесом голова Комітету.   


«Дійсно існує дуже значний попит на отримання цієї інформації. І ми плануємо активніше долучатися до співробітництва з Антимонопольним комітетом. Ми уже напрацювали низку важливих типових питань, на які сподіваємося отримати відповіді від АМКУ, щоб надалі застосовувати їх у своїй роботі. Адже багато депутатів облради працюють з питаннями державної допомоги щоденно», - зазначила голова облради Олена Жук.  

18 травня фахівці Комітету та проєкту SESAR провели тренінг з питань практики застосування законодавства про державну допомогу. У ньому взяли участь більше 150 представників громад, комунальних підприємств, працівників структурних підрозділів ОДА, обласної та міської рад. 

По завершенню заходу кожен учасник отримав відповідний сертифікат.  

Наступний тренінг з державної допомоги заплановано провести на початку літа в Одесі. Раніше аналогічні заходи відбулися у Харкові, Хмельницькому та Львові.  

Нагадаємо, Закон «Про державну допомогу суб'єктам господарювання» було ухвалено на виконання умов Угоди про асоціацію Україна – ЄС. Угода про асоціацію в частині державної допомоги набула чинності у 2016 році. Вона передбачає, що в Україні система регулювання державної допомоги суб'єктам господарювання повинна повністю відповідати аналогічній системі в ЄС до кінця 2022 року.  


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux