Анжеліка Коноплянко: учасникам процесу приватизації держпідприємств потрібно завчасно звертатися за дозволами до АМКУ

Опубліковано 22 жовтня 2020 року о 09:30

У 2020 році розпочався активний процес приватизації державного та комунального майна. Про роль та компетенції Антимонопольного комітету при здійсненні таких угод, про необхідність завчасної підготовки для отримання дозволів покупцями, про співпрацю з Фондом держмайна та про штрафи для порушників розповіла сьогодні під час III Business & Legal Real Estate Forum директор Департаменту досліджень і розслідувань ринків невиробничої сфери АМКУ Анжеліка Коноплянко.

Нещодавно АМКУ надав дозвіл товариству з обмеженою відповідальністю «Смартленд» на придбання акцій готелю «Дніпро». До цього вдало завершився продаж підприємства «Київпассервіс», на балансі якого знаходяться Центральний автовокзал Києва, та ще більше двох десятків автостанцій у столиці та Київській області. Ці кейси можна навести як приклади правильної взаємодії ФДМУ, АМКУ та інших учасників процесу приватизації. Але, на жаль, так трапляється не завжди. Під час форуму обговорили усі тонкощі законодавства та нюанси, на які потрібно звертати увагу.

«Як тільки Уряд заявив, що в Україні у 2020 році буде активно проходити процес приватизації, ми одразу провели зустріч з представниками Фонду державного майна. Обговорили, як двом органам зі спеціальним статусом ефективно взаємодіяти. Зі свого боку ми опублікували роз’яснення для учасників процесу приватизації і звернули їхню увагу на те, що переможцю у певних випадках потрібно звертатися до АМКУ із заявою про надання дозволу на концентрацію. Адже збір документів для звернення до АМКУ і їх правильне оформлення вимагає тривалого часу», – розповіла Анжеліка Коноплянко.

Звернення до АМКУ є обов’язковим, коли мова йде про концентрації та перевищення порогових показників, визначених Законом України «Про захист економічної конкуренції». При цьому, в ідеальному варіанті, зробити це краще ще до того, як розпочнеться аукціон, а не після оголошення переможця.

«Тоді не буде поспіху, документи можна підготувати якісно. Але, скажу відверто, більшість суб’єктів господарювання не роблять цього заздалегідь, оскільки не бажають публічно заявляти про свої наміри. Якщо ж за дозволом до АМКУ звертатися після оголошення результатів аукціону, то це потрібно робити одразу, не відкладаючи, щоб встигнути все зробити у передбачені законодавством строки», - зазначила директор Департаменту.

Якщо суб’єкти господарювання не звертаються за отриманням дозволу до АМКУ, Комітет розпочинає відповідне дослідження. У разі доведення вчинення порушення – здійснення концентрації без дозволу – Комітет приймає рішення про накладення штрафу. Окрім того, порушення конкурентного законодавства – це також шкода для ділової репутації будь-якої компанії.

До речі, нещодавно ФДМУ розпочав процес приватизації об’єктів спиртової галузі (так званих спиртзаводів). АМКУ вже звертав увагу потенційних покупців на необхідність отримання дозволу на концентрацію у випадках, передбачених законодавством про захист економічної конкуренції. Наразі відбулося два аукціони, проте заяви до Антимонопольного комітету поки що не надходили.

Наостанок Анжеліка Коноплянко підкреслила, що Антимонопольний комітет не ставить за мету зібрати максимальну кількість штрафів з учасників процесу приватизації.

«Ми намагаємося проводити профілактичну роботу та упереджувати можливі порушення конкурентного законодавства», - резюмувала вона.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux