АМКУ звітує про свою діяльність на регіональних ринках послуг з вивезення побутових відходів

Опубліковано 18 червня 2019 року о 15:55

Антимонопольний комітет України будує свою діяльність на принципах захисту конкуренції та пріоритету прав споживачів.

Для Комітету регіональні ринки послуг з вивезення побутових відходів є одними з пріоритетних ринків у житлово-комунальній сфері.

За результатами роботи, яку проводять обласні територіальні відділення Комітету у поточному році встановлено, що в більшості регіонах відсутній конкурсний відбір на визначення виконавців послуг з вивезення побутових відходів.

Відсутність конкурсного відбору в регіонах обмежує права інших суб’єктів господарювання, позбавляючи їх можливості на конкурсних засадах отримати право стати виконавцями послуг з вивезення побутових відходів, запропонувавши кращі умови надання цих послуг та менші ціни. Як наслідок, споживачі не отримують послуги належної якості за конкурентними цінами.

Також встановлено, що органи місцевого самоврядування при проведенні конкурсу включають в конкурсну документацію додаткові, не передбачені чинним законодавством вимоги для учасників конкурсу. Слід зазначити, що включивши в конкурсну документацію додаткові вимоги організатор конкурсу тим самим звужує коло потенційних його учасників.

Як наслідок, виконавці послуг зловживають своїм монопольним становищем, а споживачі отримують послуги за монопольно високими цінами.

Серед виявлених типових порушень в діях суб’єктів господарювання - встановлення необгрунтованих тарифів за рахунок: включення до складу тарифу додаткових витрат, які не передбачені нормативними актами у сфері поводження з відходами, завищення окремих складових тарифів (рентабельності, адміністративних витрат, витрат на збут), включення до тарифу завищених обсягів (норм) вивезення побутових відходів тощо.

Наразі обласними територіальними відділеннями Комітету розглядається 56 справ, розпочатих за ознаками порушення законодавства про захист економічної конкуренції в діях суб’єктів господарювання та органів місцевого самоврядування на регіональних ринках послуг з вивезення побутових відходів

З метою припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, надано понад 70 обов’язкових для розгляду рекомендацій органам місцевого самоврядування  та суб’єктам господарювання на цих ринках.

Робота Комітету щодо виявлення та припинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції на регіональних ринках послуг з вивезення побутових відходів продовжується.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux