АМКУ закрив провадження у справі проти ПрАТ «Електромотор»

Опубліковано 24 квітня 2023 року о 12:44

Комітетом завершено розгляд справи № 126‑26.4/23-18 за заявою ТОВ «Укрферротрейд» (Заявник) щодо дій ПрАТ «Електромотор» (Відповідач) за ознаками вчинення останнім порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, у вигляді вчинення дій у конкуренції, що суперечать торговим та іншим чесним звичаям у господарській діяльності.

ПрАТ «Електромотор» є суб’єктом господарювання, що здійснювало виробництво та реалізацію товару на території України та зареєструвало під свою відповідальність деклараційний патент на корисну модель «Подрібнювач».

Заявник здійснював імпорт взаємозамінного товару на територію України та був конкурентом Відповідача.

В рамках справи розглядалися дії ПрАТ «Електромотор» з одержання та використання деклараційних патентів №77786 та № 78130 на корисні моделі «Подрібнювач».

Слід зазначити, що розгляд цієї справи є по суті продовженням справи
№ 126-26.13/113-13 за участі тих же сторін: ПрАТ «Електромотор» та ТОВ «Укрферротрейд».

Зокрема, під час розгляду справи №126-26.13/113-13 було встановлено, що на підставі деклараційного патенту на корисну модель «Подрібнювач» № 8732, Відповідач подав до митних органів заяву про заборону митного оформлення товару, який імпортував Заявник.

Проте, 13.09.2013 року цей деклараційний патент на корисну модель судовим рішенням було визнано недійсним повністю, через невідповідність умовам патентоздатності.

Незважаючи на рішення суду, ПрАТ «Електромотор», діючи недобросовісно, вжило заходів із продовження строку реєстрації корисної моделі у митному реєстрі, таким чином продовживши дію заборони на митне оформлення товарів.

Такі дії Відповідача, що призвели до обмеження господарської діяльності, а саме до перешкоди для митного оформлення і ввезення конкурентом (Заявником) на територію України аналогічних, але дешевших товарів, було визнано порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, передбаченими статтею 15 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді досягнення неправомірних переваг у конкуренції.

За результатом розгляду цієї справи Комітетом у 2018 році було прийнято рішення про визнання вчинення порушення ПрАТ «Електромотор» конкурентного законодавства у вигляді обмеження імпорту товарів на митну територію України для ТОВ «Укрферротрейд» з використанням деклараційного патенту на корисну модель, який було одержано неправомірно, що було підтверджено судовим рішенням.

Довідково: на виконання рішення Комітету № 692-р від 06.12.2018 ПрАТ «Електромотор» сплатило штраф у розмірі 1 052 000,00 грн.

Повертаючись до справи № 126 26.4/23-18 слід зазначити, що в період судових спорів щодо визнання недійсним деклараційного патенту на корисну модель «Подрібнювач» № 8732
від 15.08.2005, ПрАТ «Електромотор» отримало ще два деклараційних патенти на корисні моделі «Подрібнювач» №77786 та № 78130, які суттєво не відрізнялися від корисної моделі, дійсність деклараційного патенту якої розглядалася в судовому порядку.

І аналогічно Відповідач знову вжив заходів щодо внесення двох нових деклараційних патентів до митного реєстру об’єктів права інтелектуальної власності, що, за чинним на той момент законодавством, презюмувало зупинення митного оформлення товарів, які переміщаються через митний кордон України.

Проте, щодо визнання недійсними деклараційних патентів №№ 77786, 78130 не було судових рішень або рішень інших органів, наділених відповідною компетенцією, що не дало можливості кваліфікувати такі дії за статтею 15 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції».

Тому АМКУ було визначено, що дії ПрАТ «Електромотор» (в частині обмеження імпорту товару на митну територію України з використання деклараційних патентів №№ 77786, 78130) мали ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції у вигляді вчинення дій у конкуренції, що суперечать торговим та іншим чесним звичаям у господарській діяльності.

Під час розслідування справи було встановлено, що внесення нових деклараційних патентів до митного реєстру не призвело до призупинень митного оформлення товарів для ТОВ «Укрферротрейд».

Крім того Комітетом враховувалась актуальна судова практика. Зокрема, господарським судом міста Києва у рішенні від 18.05.2021 (справа № 910/19087/16) було викладено наступну позицію – для доведення того, що певні дії у конкуренції суперечать торговим та іншим чесним звичаям у господарській діяльності, а відтак такі дії є недобросовісною конкуренцією за частиною першою статті 1 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», необхідно зазначити конкретні правила торгових або інших чесних звичаїв у підприємницькій діяльності, що були порушені суб’єктом господарювання та встановити зміст цих правил, а також зазначити докази існування таких правил, як звичаю. Зазначене рішення залишено в силі постановою Верховного Суду від 18.01.2022 у справі № 910/19087/16.

Для з’ясування наявності таких правил або чесних звичаїв у підприємницькій діяльності, Комітет звернувся до Торгово-промислової палати України (ТПП України) як до організації, завданням якої є надання довідково-інформаційних послуг, зокрема, про звичаї та правила торгівлі в Україні і за кордоном, та сприяння розвитку торгових та інших чесних звичаїв у підприємницькій діяльності, участь у розробленні правил професійної етики у конкуренції для різних сфер підприємницької діяльності, галузей економіки, спілок та об’єднань підприємців.

Своєю чергою ТПП України повідомила, що Комісією з питань захисту від недобросовісної конкуренції був запропонований проєкт «Зводу звичаїв чесної ділової практики у сфері інтелектуальної власності» та в 2013 році такий проєкт був винесений на обговорення з представниками Міністерств та державних установ.

Проте подальша робота над створенням відповідних зводів звичаїв чесної ділової практики у сфері інтелектуальної власності не проводилася і протягом вчинення Відповідачем досліджуваних дій не існувало чинного документу, який містив би звід правил чесної ділової практики у сфері інтелектуальної власності.

Також ТПП України зазначає, що станом на січень 2023 року не існує чинного документу, який містить звід правил чесної ділової практики у сфері інтелектуальної власності.

Отже, Комітетом було встановлено, що на момент отримання ПрАТ «Електромотор» деклараційних патентів на корисну модель №№ 77786, 78130 та внесення відповідних відомостей про права на об’єкт інтелектуальної власності – корисну модель «Подрібнювач» до митного реєстру об’єктів права інтелектуальної власності, як і станом на січень 2023 року, не існувало чинного документу, який містив би звід звичаїв чесної ділової практики у сфері інтелектуальної власності.

Таким чином, вчинення ПрАТ «Електромотор» порушень, передбачених статтею 1 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», не було доведено, що стало підставою закриття провадження у справі без прийняття рішення по суті.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux