АМКУ заборонив ТОВ «Дитяче телебачення України» використовувати позначення відомого американського бренду

Опубліковано 13 жовтня 2020 року о 17:00

Згідно з рішенням, прийнятим Тимчасовою адміністративною колегією Антимонопольного комітету України 13 жовтня 2020 року, на ТОВ «Дитяче телебачення України» накладено штраф за вчинення порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції.

До АМКУ надійшла заява компанії Viacom International Inc. (США), яка з 1995 року виробляє та розповсюджує телепрограми та інший розважальний контент у 183 країнах (у тому числі й Україні з 1998 року) та використовує на власних телеканалах, призначених для дітей та їх сімей, позначення «NICK», «NICK JR.» та «NICKELODEON».

Заявник зазначив, що йому стало відомо про використання з вересня 2017 року іншим учасником ринку – ТОВ «Дитяче телебачення України» – позначення «NIKI kids» і «NIKI junior» (тобто, схожі на позначення заявника) без дозволу.

Унаслідок зазначених дій ТОВ «Дитяче телебачення України» завдає шкоду конкуренції, а також інтересам споживачів, провайдерів програмної послуги, розповсюджувачів дитячих телевізійних програм.

Комітет провів опитування, в якому взяв участь 1901 респондент. За його результатами більшість споживачів вважає позначення компанії Viacom International Inc. («NICKELODEON» та/або «NICK» та/або «NICK JR.») і позначення ТОВ «Дитяче телебачення України» («NIKI kids» та/або «NIKI junior») схожими і такими, які можна сплутати.

Водночас було проведено аналіз назв телеканалів, які використовують інші учасники цього ринку розважального контенту для дітей та підлітків. Було встановлено, що назви мають чітку індивідуалізацію, також виражену в різному графічному відображені логотипів цих телеканалів. Це дає можливість уникнути будь-яких сплутувань та схожості між ними.

Отже, використання ТОВ «Дитяче телебачення України» позначень «NIKI kids» та «NIKI junior», які є схожими з позначеннями «NICKELODEON», «NICK» та «NICK JR.», які компанія Viacom International Inc. почала використовувати в господарській діяльності раніше за ТОВ «Дитяче телебачення України», може призвести до змішування з діяльністю компанії Viacom International Inc.

Тимчасова адміністративна колегія АМКУ у складі Голови Комітету Ольги Піщанської, державної уповноваженої Марії Процишен та Голови Західного міжобласного тервідділення АМКУ Ростислава Лещишина визнала такі дії порушенням, передбаченим статтею 4 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції».

На порушника накладено штраф у розмірі 80 тис грн та зобов’язання припинити порушення, тобто, не використовувати позначення «NIKI kids» та «NIKI junior».

Рішення покликане забезпечити відновлення рівних умов конкуренції медіа компаній на відповідному ринку, що надасть можливість споживачам чітко визначати надавача послуг, запобігти зайвим витратам та отримувати послуги відповідної якості.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux