АМКУ вчетверте оштрафував «Миколаївмолпром» за неправдиве маркування продукції

Опубліковано 29 грудня 2022 року о 16:05

Антимонопольний комітет України 29 грудня 2022 року оштрафував товариство з обмеженою відповідальністю "Миколаївмолпром" за неправдиве маркування продукції.

У 2020 році органи Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та прав споживачів під час перевірки комунального підприємства з організації дитячого харчування у місті Миколаїв зафіксували факт використання «масла», що на 58% складалося з немолочних жирів. Водночас на упаковці цього продукту виробник назвав свій продукт «маслом солодковершковим селянським 72,5%».

Також органи Держпродспоживслужби зафіксували факт реалізації в одній з торгових мереж України ще одного продукту виробництва ТОВ «Миколаївмолпром» – «сиру твердого українського 50% жиру». У складі цього продукту було виявлено стерини – складники рослинного жиру.

Зазначимо, що масло вершкове та сир є традиційними молочними продуктами, до складу яких, відповідно до технологічних умов та вимог законодавства не можуть додаватися жири та білки немолочного походження. Використання під час виробництва масла та сиру немолочного (рослинного) жиру створює уже інші, немолочні продукти з меншою собівартістю, ніж у виготовлених за стандартами молочних продуктів. Називатися «маслом» чи «сиром» такі продукти не можуть, адже таке маркування може ввести в оману споживача та вплинути на його намір придбати певну продукцію. Недобросовісному виробнику неправдиве маркування дає можливість отримувати неправомірні прибутки та переваги у порівнянні з конкурентами, які дотримуються законодавства.

Держпродспоживслужба передала Комітету копії висновків щодо невідповідності фактичного складу згаданих товарів найменуванню, заявленому на упаковці.

Антимонопольний комітет визнав дії ТОВ «Миколаївмолпром» порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, передбаченого, зокрема, статтею 15-1 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції». Відповідача оштрафовано на загальну суму 2 057 956 грн.

Довідково: у 2016, 2017 та 2019 роках зазначеного відповідача вже було оштрафовано Миколаївським територіальним відділенням Комітету за поширення неправдивої інформації на упаковках «масла». Фактичний склад продукту не відповідав його назві на упаковці, а також складу, передбаченому чинним законодавством. 



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux