АМКУ схвалив проєкт нової редакції Закону «Про державну допомогу суб’єктам господарювання»

Опубліковано 02 жовтня 2020 року о 12:40

Антимонопольний комітет України схвалив нову редакцію змін до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання». Документ розроблений на виконання плану пріоритетних дій Уряду, а також в рамках пріоритетів діяльності Комітету на 2020 рік.

Директор департаменту моніторингу і контролю державної допомоги Оксана Дягілєва, презентуючи законопроєкт, наголосила, що нова редакція наближує національне законодавство до законодавства Європейського Союзу та забезпечує виконання зобов'язань, передбачених Угодою про асоціацію з ЄС. Окрім цього, нова редакція дасть можливість ефективно розподіляти повноваження органів АМКУ для виконання функцій контролю і моніторингу державної допомоги та зосередити увагу на більш масштабних та проблемних справах.

«Цей документ розроблено АМКУ спільно з експертами проекту ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги» (SESAR). Таким чином ми забезпечили його повну відповідність законодавству та правозастосовчій практиці Європейського Союзу, яких ми маємо дотримуватися відповідно до Угоди про Асоціацію. Звичайно, будемо обговорювати його із Міністерствами і місцевими органами влади, які є надавачами державної допомоги, і в першу чергу мають дотримуватися норм цього закону, а також з громадськістю, юристами та представниками бізнесу, які зацікавлені у розвитку інституту державної допомоги в Україні», - сказала Оксана Дягілєва.

Серед ключових новел розробленого документу – уніфікація процедур із законодавством ЄС. Зокрема, додається ознака впливу на торгівлю між Україною та державами-членами ЄС, а також пряма норма, за якою Уповноважений орган під час винесення рішення, окрім національного законодавства, може керуватися нормами міжнародних договорів, рамкових положень, керівних принципів та іншими актами ЄС.

Законопроєкт деталізує значну кількість понять, встановлює строки давності для повернення державної допомоги, більш точно прописує фінансові пороги, до досягнення яких послуги загального економічного інтересу (ПЗЕІ) вважаються незначною державною допомогою. Також нова редакція передбачає чіткі критерії компенсації витрат за надання ПЗЕІ, за умови виконання яких дія закону не поширюється на відповідне виділення бюджетних коштів.

Водночас значну увагу приділено процесуальним новаціям, які забезпечать більш ґрунтовний підхід до розгляду повідомлень про державну допомогу, значно підвищать ефективність розгляду справ та посилять відповідальність невиконання норм цього закону та Угоди про асоціацію.

Вже найближчим часом текст проєкту нової редакції Закону «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» буде опубліковано на сайті АМКУ для широкого громадського обговорення.

Тож ми закликаємо всіх заінтересованих осіб слідкувати за оновленнями нашої веб-сторінки та долучатися до дискусії.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux