АМКУ розпочав справу проти НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод»

Опубліковано 08 вересня 2022 року о 17:00

2 вересня 2022 року Антимонопольний комітет України розпочав розгляд справи за ознаками вчинення публічним акціонерним товариством «Науково-виробничий центр «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» порушення, передбаченого статтею 16 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» у вигляді неправомірного збирання комерційної таємниці приватного акціонерного товариства «Фармацевтична фірма «Дарниця».

Комітет встановив, що і заявник, і відповідач здійснюють виробництво та реалізацію лікарських засобів, для чого закуповують за кордоном однаковий перелік активних фармацевтичних інгредієнтів, відтак вони є прямими конкурентами.

У заяві до АМКУ скаржник повідомив, що під час розгляду справи в одному з вітчизняних судів його конкурент зазначив у тексті відзиву інформацію про ПрАТ «ФФ «Дарниця», яка є комерційною таємницею. Мова йде про відомості щодо імпортованих товариством активних фармацевтичних інгредієнтів.

Заявник наголошує, що ця інформація, нарівні з відомостями про постачальників, вартістю експортованої на територію України фармацевтичної сировини, домовленості з постачальниками, обсяги та умови закупівлі такої продукції є закритою та має комерційний характер. Відтак, за його твердженням, вона не може бути відомою третім особам на законних підставах, оскільки вживаються належні заходи для охорони цих даних.

Також ПрАТ «ФФ «Дарниця» стверджує, що не давало конкуренту дозволу на отримання, розголошення або використання іншим чином відомостей, що містять комерційну таємницю. Тож, на думку заявника, інформацію було здобуто у протиправний спосіб.

Здобуття ПАТ «НВЦ «Борщагівський ХФЗ» закритої інформації щодо компанії-конкурента містить ознаки порушення, передбаченого статтею 16 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», відтак Комітет відкрив справу.

Заяви до АМКУ за подібним фактом, поки що, рідкість. За всю історію роботи Комітету, зафіксовано лише один схожий випадок. Так у 2018 році Тимчасова адміністративна колегія рішенням №30-р/тк  оштрафувала ТОВ «Ергон-Електрік» на 360 тис. грн за неправомірне використання комерційної таємниці його конкурента - ТОВ «ТВК Вектор-ВС».

Комітет встановив, що дані, які є з комерційною таємницею ТОВ «ТВК Вектор-ВС», ТОВ «Ергон-Електрік» отримало від його колишніх працівників. Останні, хоча і  підписали зобов’язання щодо збереження комерційної таємниці, перед звільненням скопіювали ці відомості. Надалі колишні співробітники використали незаконно отриману комерційну інформацію для планування й здійснення господарської діяльності ТОВ «Ергон-Електрік».

Відповідач безуспішно оскаржував рішення АМКУ у Господарському суді міста Києва, Північному апеляційному господарському суді та Верховному Суді. Постановою від  23 листопада 2020 року ВС підтримав позицію Комітету та залишив без змін рішення судів першої та апеляційної інстанції.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux