АМКУ розпочав перевірку умов договорів операторів систем розподілу з електропостачальниками

Опубліковано 30 грудня 2021 року о 12:39

 Міжобласні територіальні відділення Антимонопольного комітету розпочали перевірку дотримання законодавства про захист економічної конкуренції окремими операторами систем розподілу під час надання ними електропостачальникам послуг з розподілу (передачі) електричної енергії. Мова йде про невідповідність умов договорів окремих операторів Типовому договору, а саме - застосування штрафів за перевищення фактичного від замовленого обсягу розподіленої електроенергії за місяць.

До органів Комітету надійшли звернення від електропостачальників, що користуються послугами ПАТ «Запоріжжяобленерго» та ПАТ «Рівнеобленерго». Вони повідомляли про застосування до них штрафів за перевищення фактичного обсягу розподіленої електричної енергії  на 5%.

Оскільки законодавство про електроенергетику та Типовий договір не передбачають санкцій за відхилення від замовленого обсягу розподіленої електричної енергії, органами Комітету було здійснено збір й аналіз інформації, що підтвердили скарги електропостачальників.

Додатково Комітет звернувся до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг за роз’ясненнями з цього питання. У відповідь НКРЕКП зазначила, що єдиним допустимим з наведених Комітетом прикладів конкретизації умов Типового договору є визначення конкретного розміру пені за прострочення платежу. Усі інші виявлені Комітетом додаткові умови договорів не можуть вважатися конкретизацією умов Типового договору.

Відповідно за розпорядженням адміністративної колегії Західного міжобласного територіального відділення АМКУ було розпочато розгляд справи за ознаками зловживання монопольним становищем ПрАТ «Рівнеобленерго». Щодо «Запоріжжяобленерго» - готується проєкт подання про початок розгляду справи.

Також під час вищезгаданої перевірки було виявлено і інші невідповідні Типовому договору розбіжності у договорах таких операторів як ПрАТ «Кіровоградобленерго», ПАТ «Черкасиобленерго», АТ «Хмельницькобленерго», АТ «Вінницяобленерго», АТ «Херсонобленерго», ПАТ «Черкасиобленерго», ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі», ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі».

Вищезазначені дії операторів систем розподілу електричної енергії можуть містити ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Після завершення оцінки їхніх дій та разі доведення Комітетом зазначених порушень будуть відкриті справи або операторам буде надано рекомендації для усунення цих порушень.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux