АМКУ: Ринок ритуальних послуг потребує системних змін

Опубліковано 26 листопада 2019 року о 15:37

Розвиток конкуренції на ринку ритуальних послуг постійно знаходиться в полі зору органів Комітету: чинне законодавство у цій сфері застаріле і потребує радикальних змін.

Тому Мінрегіоном у співпраці з АМКУ  було розроблено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення галузі поховання», який у квітні 2019 був підтриманий Комітетом Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

З припиненням повноважень Верховної Ради України восьмого скликання проект Закону вважається відкликаним.

Положення проекту Закону спрямовані на вирішення низки проблемних питань, що на сьогодні існують у галузі поховання, а також передбачають впровадження сучасних світових тенденцій та розвиток галузі.

Передбачається зміна порядку виходу ритуальних компаній на ринок, а саме замість укладення договору з ритуальною службою (комунальним підприємством), впроваджується декларативний метод; можливість функціонування похоронних домів, що відповідає найкращим світовим практикам; створюються умови для впровадження та розвитку нових екологічних, економічно вигідніших видів поховання, таких як «біопоховання».

Постійний контроль та вжиття органами Комітету заходів відносно ритуальних служб, що одночасно допускають суб’єктів господарювання на ринок шляхом укладення договорів про надання ритуальних послуг та здійснюють діяльність на ньому, на жаль, не вирішує питання в цілому.

Типовий приклад

На ринку надання ритуальних послуг у місті Вінниця комунальне підприємство Вінницької міської ради «Комбінат комунальних підприємств» виконує функції ритуальної служби та одночасно є учасником ринку.

Протягом 2016-2018 років КП укладало з суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність на ринку ритуальних послуг на території міста Вінниця,  договори про надання ритуальних послуг, в положеннях яких було передбачено плату за в’їзд катафального транспорту суб’єктів господарювання на кладовища м. Вінниці, а з січня 2019 при кожному оформленні договору замовлення на поховання – сплату коштів безповоротної фінансової допомоги.

Інші учасники ринку змушені сплачувати кошти, передбачені договором з комунальним підприємством, оскільки інакше не матимуть можливості надавати ритуальні послуги.

У той же час, як встановлено Вінницьким обласним територіальним відділенням Комітету, фінансування заходів з утримання кладовищ м. Вінниці здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету.

25.11.2019 на засіданні Тимчасової адміністративної колегії Антимонопольного комітету України прийнято рішення, яким дії КП Вінницької міської ради «Комбінат комунальних підприємств», які полягали у стягненні протягом 2016-2018 років з суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на ринку ритуальних послуг, плати за в’їзд катафального транспорту на кладовища міста Вінниця, та в 2019 році коштів безповоротної фінансової допомоги при оформленні кожного договору замовлення на поховання, визнано порушенням, передбаченим пунктом 3 статті 50 та абзацом 9 частини другої статті 15 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді антиконкурентних дій органу адміністративно – господарського управління та контролю, якими встановлюються не передбачені законами України обмеження самостійності підприємств.

Комунальне підприємство Вінницької міської ради «Комбінат комунальних підприємств» у двомісячний строк з дня отримання рішення Комітету зобов’язане припинити порушення.

Наразі Комітет продовжує співпрацю з Міністерством розвитку громад та територій України з метою пришвидшення внесення згаданого проекту Закону на розгляд Верховної Ради України.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux