АМКУ рекомендує усунути дискримінаційні критерії відбору суб'єктів для обслуговування рахунків примусового стягнення коштів

Опубліковано 22 жовтня 2019 року о 15:01

Комітет схвалив пропозиції КМУ та надав рекомендації Мін’юсту щодо забезпечення конкурентних умов відбору суб’єктів, уповноважених обслуговувати рахунки державної виконавчої служби, пов’язані з примусовим виконанням рішень.

Підставою для цих дій став лист ПАТ АБ «УКРГАЗБАНК» щодо негативного впливу на конкуренцію положень постанови КМУ від 29 серпня 2019 р. № 700 «Про реалізацію експериментального проекту у сфері примусового виконання рішень» та наказу Мін’юсту від 26 липня 2019 року № 2266/5 «Про затвердження Порядку відбору суб’єкта з обслуговування рахунків органів державної виконавчої служби для зарахування авансового внеску стягувача, обліку депозитних сум і зарахування стягнутих з боржників коштів та їх виплати стягувачам».

Цією постановою Уряд зобов’язав Мін’юст забезпечити в органах державної виконавчої служби автоматизований перерахунок коштів, стягнутих з боржника, через органи, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, або державний банк, що визначені шляхом відбору в установленому Мін’юстом порядку на недискримінаційних умовах.

Критерії відбору передбачають:

- нарахування відсотків на залишки коштів на рахунках органів державної виконавчої служби;

- належність до учасників міжнародних платіжних систем (Visa, MasterCard).

Отже, нормативно-правовими актами передбачено участь у відборі органів казначейства або державних банків, які не є конкурентами, зважаючи на особливості правового статусу. Також до компетенції казначейства не належить нараховування відсотків на залишки коштів на рахунках. І головне – лише 3 з 70 банків в Україні є державними, тобто можуть брати участь у відборі. А це однозначно вказує на створення привілейованих умов державним банкам на конкурентному ринку.

Враховуючи викладене, з метою сприяння розвитку конкуренції, Комітетом схвалено пропозиції КМУ та надано рекомендації Мін’юсту щодо вжиття відповідних заходів, спрямованих на забезпечення конкурентних умов відбору суб’єктів, уповноважених здійснювати обслуговування рахунків органів державної виконавчої служби для зарахування авансового внеску стягувача, обліку депозитних сум і зарахування стягнутих з боржників коштів та їх виплати стягувачам за чіткими, прозорими та недискримінаційними критеріями, що забезпечить можливість суб’єктам конкурувати з метою здобуття переваг завдяки власним досягненням на ринку.

Про результати розгляду рекомендацій Мін’юст зобов’язаний повідомити Комітет у 30-денний строк з дня їх отримання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux