Антимонопольний комітет України ухвалив рекомендації Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, спрямовані на вдосконалення вимог до учасників процедур закупівель продуктів харчування, послуг їдалень та кейтерингових послуг. Міністерство має удосконалити зразки тендерної документації, розробити методичні рекомендації, методологічні роз’яснення та за потреби інші документи, які дадуть можливість покращити ситуацію у цьому напрямку.
Розглядаючи скарги, які стосуються вищезгаданих закупівель, комітет неодноразово ставав свідком того, що замовники виставляють вимоги, які сприяють зловживанням при закупівлях як самим замовником, так і учасниками тендерів. Серед таких умов:
Зазначені вище передумови призводять до затягування процедури закупівлі, зриву організації харчування в навчальних закладах та інших закладах, які фінансуються за рахунок бюджету, участі в процедурах недобросовісних учасників та неякісних послугах. Через це кошти, які виділяє держава на забезпечення харчування, використовуються неефективно. Про це свідчить, зокрема, зростання кількості скарг на процедури публічних закупівель - лише за минулий рік до Антимонопольний комітету України надійшло 382 скарги на дії замовників під час закупівель шкільного харчування.