АМКУ рекомендував ПАТ "Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках" зробити прозорим порядок формування тарифів на клірингові послуги

Опубліковано 29 липня 2019 року о 12:37

25 липня 2019 року Антимонопольний комітет України надав рекомендації ПАТ «Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках» (далі – ПАТ ««Розрахунковий центр») в межах розгляду справи про порушення, розпочатої за заявами професійних учасників фондового ринку – торгівців цінними паперами щодо встановлення необґрунтованих тарифів на послуги з клірингового обслуговування.

За законодавством виключною компетенцією ПАТ «Розрахунковий центр» є проведення грошових розрахунків за правочинами щодо цінних паперів та інших фінансових інструментів, вчинених на фондовій біржі та поза фондовою біржею, якщо проводяться розрахунки за принципом «поставка цінних паперів проти оплати».

Клірингова діяльність не відноситься законодавством до виключної компетенції ПАТ «Розрахунковий центр», проте сьогодні лише ним отримано ліцензію на здійснення клірингової діяльності.

Для проведення грошових розрахунків за правочинами з цінними паперами за вказаним принципом торгівцю цінними паперами потрібно укласти з ПАТ «Розрахунковий центр» договір про клірингове обслуговування.

Під час розгляду справи встановлено, що ПАТ «Розрахунковий центр» змінює підходи до встановлення вартості клірингових послуг без належного обґрунтування, що має наслідком зростання витрат у окремих торгівців цінними паперами та може негативно впливати на конкуренцію.

З метою забезпечення балансу інтересів професійних учасників фондового ринку і ПАТ «Розрахунковий центр», прозорості та відкритості підходів останнього до визначення вартості клірингових послуг, припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, та усунення причин виникнення цих порушень і умов, що їм сприяють, Комітет рекомендував ПАТ «Розрахунковий центр»:

1) вжити заходів для встановлення порядку формування тарифів на клірингові послуги за чітким, вичерпним переліком складових вартості послуг, а також підстави, умови та порядок їх перерахунку;

2) створити дорадчо-консультативний орган за участю представників професійних учасників ринку, для врахування та захисту інтересів учасників ринку.

У місячний строк з дня отримання ПАТ «Розрахунковий центр» зобов’язаний повідомити Комітет про результати розгляду рекомендацій.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux