АМКУ проводить опитування про концентрацію у вигляді придбання компанією «Vesco Limited» понад 50% акцій ПАТ «Часівоярський Вогнетривкий Комбінат»

Опубліковано 24 червня 2020 року о 16:55

У Комітеті розглядається справа № 126-25/22-19-ЕК про концентрацію у вигляді придбання компанією «Vesco Limited» (м. Лімасол, Кіпр) акцій публічного акціонерного товариства «Часівоярський Вогнетривкий Комбінат» (далі – ПАТ «ЧВК») (м. Часів Яр, Донецька обл., Україна), що забезпечує перевищення 50 відсотків голосів у вищому органі управління товариства. Концентрація відбувається на ринках алюмосилікатних вогнетривів та вогнетривких глин.

Під час аналізу матеріалів справи, було виявлено, що зазначена концентрація може призвести до суттєвого обмеження конкуренції на ринках алюмосилікатних вогнетривів та вогнетривких глин.

У зв’язку з цим, відповідно до частини другої статті 31 Закону України «Про захист економічної конкуренції» (далі – Закон) учасникам концентрації була надана можливість запропонувати пропозиції щодо зобов'язань, які готові взяти на себе учасники заявленої концентрації, що усували б відповідний негативний вплив концентрації на конкуренцію та дозволили б  органу Комітету прийняти рішення про надання дозволу на концентрацію.

На виконання вимог Закону заявники надали пропозиції щодо зобов’язань, які готові взяти на себе учасники концентрації для усунення потенційного негативного впливу концентрації на конкуренцію, зокрема на ринках, які можуть зазнати негативного впливу від здійснення концентрації, та дозволяють Антимонопольному комітету України прийняти рішення про надання дозволу на концентрацію, такого змісту.

1. З метою пом’якшення потенційного негативного впливу концентрації на конкуренцію на ринку алюмосилікатних вогнетривів, зобов’язати учасників концентрації протягом п’яти років, починаючи з місяця, наступного після здійснення концентрації:

  • за наявності попиту з боку суб’єктів господарювання, не пов’язаних відносинами контролю з учасниками концентрації на момент здійснення концентрації, забезпечити реалізацію алюмосилікатних вогнетривів на користь таких суб’єктів господарювання в обсязі сукупно не менше 50% (п’ятидесяти відсотків) від загального річного обсягу реалізації ПАТ «ЧВК» за ринковими цінами.

Під «попитом» у цьому пункті розуміється офіційна заявка (запит) на купівлю алюмосилікатних вогнетривів, виражена, в тому числі, в офіційних листах та/або шляхом електронного листування, в порядку проведення електронних тендерів. 

2. З метою належного інформування Антимонопольного  комітету  України  про стан виконання зобов’язань для здійснення відповідного контролю, зобов’язати компанію «Vesco Limited» протягом п’яти років, один раз на рік, але не пізніше 20 числа другого місяця календарного року, надавати інформацію про:

  • обсяги реалізації ПАТ «ЧВК» алюмосилікатних вогнетривів всім покупцям протягом звітного періоду;
  • обсяги реалізації ПАТ «ЧВК» алюмосилікатних вогнетривів на користь суб’єктів господарювання, не пов’язаних відносинами контролю з учасниками концентрації, на момент здійснення концентрації;
  • інформацію про стан виконання офіційних заявок (запитів) на купівлю алюмосилікатних вогнетривів, виражених, в тому числі, в офіційних листах та/або шляхом електронного листування, в порядку проведення електронних тендерів, що надходили до ПАТ «ЧВК» від суб’єктів господарювання, не пов’язаних відносинами контролю з учасниками концентрації на момент здійснення концентрації, протягом звітного періоду.

У разі відсутності попиту на продукцію ПАТ «ЧВК» з боку суб’єктів господарювання, не пов’язаних відносинами контролю з учасниками концентрації більш ніж протягом 6 (шести) місяців, додатково інформувати Антимонопольний комітет України про відсутність такого попиту, протягом 1 (одного) місяця з дня виявлення відповідних обставин.

3. З метою пом’якшення потенційного негативного впливу концентрації на конкуренцію на ринку вогнетривких глин, зобов’язати компанію «Vesco Limited»:

3.1 Протягом п’яти років, починаючи з місяця, наступного після здійснення концентрації не допускати обмеження обсягів постачання вогнетривкої глини суб’єктам господарювання, не пов’язаними відносинами контролю з учасниками концентрації на момент здійснення концентрації, які мають намір придбати вогнетривкі глини для потреб власного виробництва на території України без економічно обґрунтованих на те причин.

3.2 Протягом наступних двох років, починаючи з місяця, наступного після  виконання зобов’язань, викладених у пункті 3.1 цієї частини, за відсутності альтернативних джерел постачання вогнетривких глин (видобутих на території України) в обсягах, що можуть повністю забезпечити потреби українських  споживачів, забезпечити реалізацію вогнетривких глин на користь таких суб’єктів  господарювання в обсягах, що не менше 20% (двадцяти відсотків) від загального річного обсягу реалізації учасників концентрації за  наявності попиту, за ринковими цінами.

Під «попитом» у цьому пункті розуміється офіційна заявка (запит) на купівлю вогнетривких глин, виражена, в тому числі, в офіційних листах та/або шляхом електронного листування, в порядку проведення електронних тендерів. 

3.3 З метою належного інформування Антимонопольного комітету України про стан  виконання здійснення відповідного контролю, зобов’язати:

  • компанію «Vesco Limited» протягом п’яти років, один раз на рік, але не пізніше 20 числа другого місяця календарного року, надавати інформацію про загальні обсяги реалізації учасників концентрації глин всім покупцям протягом звітного періоду;
  • учасників концентрації протягом наступних двох років, починаючи з місяця, наступного після виконання зобов’язань, викладених у пункті 3.1 цієї частини, один раз на рік, але не пізніше 20 числа другого місяця календарного року, надавати інформацію про:
  • загальні обсяги реалізації учасниками концентрації вогнетривкої глини всім покупцям протягом звітного періоду;
  • обсяги реалізації учасниками концентрації вогнетривких глин на користь суб’єктів господарювання, не пов’язаних відносинами контролю з учасниками концентрації, на момент здійснення концентрації;
  • інформацію про стан виконання офіційних заявок (запитів) на купівлю вогнетривкої глини, виражених, в тому числі, в офіційних листах та/або шляхом електронного листування, в порядку проведення електронних тендерів, що надходили до учасників концентрації від  суб’єктів господарювання, не пов’язаних відносинами контролю з учасниками концентрації  на момент здійснення концентрації, протягом звітного періоду. 

У разі відсутності попиту з боку суб’єктів господарювання, не пов’язаних відносинами контролю з учасниками концентрації більш ніж протягом 6 (шести) місяців, додатково інформувати Антимонопольний комітет України про відсутність такого попиту, протягом 1 (одного) місяця з дня виявлення відповідних обставин.

З метою збирання даних щодо відгуків від інших учасників ринку просимо зацікавлених осіб надсилати інформацію, зауваження та пропозиції із питання зобов’язань в межах зазначеної концентрації на електронну адресу [email protected] та поштою до 01 липня 2020 року.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux