27 травня 2019 року представники Комітету разом із учасниками Асоціації «Об’єднання українських експортерів та переробників меду»
розглянули актуальну кон’юнктуру на ринках медової продукції, стан та перспективи розвитку галузі.
Заступник голови Асоціації В. Іванченко зазначив, що на сучасному етапі Україна входить в ТОП-5 світових лідерів експортерів меду та продуктів бджільництва. Приблизно 80% загальної кількості виробленого українського меду продається на міжнародні ринки, левова частка якого
припадає на споживачів ЄС та США. Внутрішній ринок медової продукції
є насиченим, оскільки пропозиція з боку суб’єктів господарювання в значній мірі перевищує
внутрішній попит.
Під
час зустрічі, експерти підкреслили те, що медова галузь активно розвивається, ринок є конкурентним. При цьому майже 90% суб’єктів господарювання використовують цінову конкуренцію, як виключний конкурентний інструмент на профільному ринку.
Крім
того представники Асоціації
зазначили, що значний вплив на галузь мають зовнішні
ринки, а також експортні квоти ЄС, під які
формується, як еспортна пропозиція, так і закупівельні ціни на внутрішньому ринку.
Своїм ключовим завданням Асоціація вбачає ефективну медіацію між суб’єктами господарювання медової галузі, експортерами, споживачами та профільними
державними інституціями. Це стосується як фахової законотворчої роботи, так і наближення вітчизняних стандартів якості продуктів бджільництва до європейських
норм.
Найбільшою
проблемою галузі представники
Асоціації вважають відсутність обліку
пасічників та обсягів, без чого можливо порахувати
кількість вироблено меду та
кількість його виробників, а також брак належної системи відстеження продукції від пасіки до споживача.
Комітет продовжить слідкувати за розвитком цих ринків та дотриманням його учасниками правил конкурентної поведінки.