Антимонопольним комітетом України
проводиться аналіз ринків м’яса з метою визначення стану конкурентного
середовища на цих ринках, його оцінки, здійснення заходів, спрямованих на
розвиток конкуренції, забезпечення контролю за дотриманням законодавства про
захист економічної конкуренції.
У рамках цього аналізу, 13 травня 2019 року представники Комітету провели
робочу зустріч з представниками Асоціації «Свинарі України» (АСУ), які
розповіли про актуальну ситуацію на ринку м’яса свинини, стан та перспективи
розвитку галузі, проблемні питання, які виникають на ринку та перешкоджають
здійсненню господарської діяльності підприємств.
Зокрема, обговорювались питання залежності галузі від імпортного
генетичного ресурсу та племінної продукції в Україні, проблематика збільшення
епізоотичного тиску на галузь, негативна динаміка поголів’я свиней через
спалахи африканської чуми свиней в Україні протягом 2012-2018 років, обмеження
експорту м’яса свинини, збільшення частки імпортного товару на внутрішньому
ринку тощо. Також було узагальнено структуру ринку, ланки обороту товару,
основні чинники, які впливають на формування та встановлення ціни на м'ясо
свинини для кінцевого споживача.
Комітет опрацює отриману від АСУ інформацію, та у разі наявності підстав – застосує
заходи з правозастосування й адвокатування конкуренції відповідно до Закону
України «Про захист економічної конкуренції».