АМКУ не приймав рішень про відсутність порушень окремими торговими мережами під час карантину

Опубліковано 20 серпня 2021 року о 11:06

У відповідь на численні запити засобів масової інформації та суспільний резонанс, що виник на основі недостовірної інформації, що її розповсюджують ЗМІ стосовно нібито прийнятого Антимонопольним комітетом рішення щодо роботи торговельних мереж під час карантину у 2020 році, АМКУ оприлюднює наступну інформацію.

Під час виконання завдань, покладених на АМКУ Законом України «Про Антимонопольний комітет України», Північному міжобласному територіальному відділенню АМКУ було надано доручення провести дослідження щодо дотримання ТОВ «Епіцентр К», ПрАТ «Нова Лінія» та ТОВ «Леруа Мерлен Україна» законодавства про захист від недобросовісної конкуренції з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Нагадаємо, для притягнення порушників до відповідальності за ст.  15 ЗУ «Про захист від недобросовісної конкуренції» (досягнення неправомірних переваг у конкуренції) необхідно мати підтвердження рішенням органу державної влади або органу місцевого самоврядування, наділеного відповідною компетенцією. 

Такі порушення як недотримання правил карантину визначаються частиною першою статті 44Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). При цьому статтею 221 КУпАП зазначено, що справи, передбачені статтею 44розглядають судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів.

Тобто у даному випадку, єдиним документом, що підтверджує для АМКУ винуватість у вчинені адміністративного правопорушення, та було б підставою для кваліфікації дій суб’єктів господарювання як отримання неправомірних переваг у конкуренції, є рішення (постанова) суду, що набуло законної сили. 

Під час засідання Кабінету Міністрів України 04.05.2020 Міністр внутрішніх справ України повідомляв, що поліцією було проведено перевірку 162 будівельних супермаркетів (серед яких – «Епіцентр» та «Нова лінія»), складено 94 протоколи щодо супермаркетів (з них – 26 щодо мережі «Епіцентр»).

Також Київська міська рада заявляла що, «перевірили майже 6 тисяч ресторанів, нічних клубів, кафе та магазинів. Загалом на керівників та власників закладів склали 286 адміністративних протоколів і виписали штрафи від  34 до 170 тисяч гривень…» (мова оригіналу).

Для виявлення потенційних порушників конкурентного законодавства фахівці АМКУ здійснили моніторинг інформації у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Однак станом на 31.05.2021 не було виявлено жодного чинного рішення суду про притягнення до відповідальності ТОВ «Епіцентр К», ПрАТ «Нова Лінія» чи ТОВ «Леруа Мерлен Україна» або їх посадових осіб (керівників та власників) за адмінпорушення передбачене статтею 443 КУпАП.

Оскільки жоден вищезгаданий протокол про порушення карантинних норм зазначеними мережами не встояв у суді, то Комітет не отримав законних підстав для початку розгляду справ про притягнення суб’єктів господарювання до відповідальності за порушення конкурентного законодавства.

Згідно з наявною у Комітету інформацією, причинами закриття судами цих справ, зокрема, було неналежне складання протоколів (на неуповноважену особу, відсутня належна фіксація факту вчинення правопорушення, не вказано яку саме норму та якого нормативно-правового акту було порушено тощо) та малозначність вчиненого правопорушення, що карається виключно усним зауваженням.

Наголошуємо, АМКУ не ухвалював рішень щодо відсутності порушень конкуренції у діяльності мереж. Однак у разі винесення на основі вищезазначених протоколів рішень суду щодо наявності порушення та після набуття ними законної сили, Комітет отримає підстави для початку справи щодо недобросовісної конкуренції. Нагадаємо, за це порушення штраф може сягати до 5% від доходу суб’єкта господарювання за рік, що передував порушенню.

Також АМКУ закликає ЗМІ звертатися за роз’ясненнями виключно до компетентних органів та не послуговуватися ненадійними джерелами інформації.     

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux