АМКУ надав рекомендаційні роз'яснення АТ "Дніпроазот" щодо відповідності дій законодавству про захист економічної конкуренції

Опубліковано 19 липня 2018 року о 14:09

Враховуючи соціальну значущість та необхідність безперебійного забезпечення населення питною водою, Антимонопольний комітет терміново розглянув заяву АТ «Дніпроазот».

Підприємство звернулося до АМКУ 02.07.2018 у порядку статті 14 Закону України «Про захист економічної конкуренції» щодо відповідності законодавству про захист економічної конкуренції його дій, а саме: припинення виробництва та/або реалізації товарів, у т.ч. хлору рідкого (для знезараження питної води і очищення стічних вод) та підвищення цін на свої товари, у т.ч. на хлор рідкий.

19 липня 2018 року Комітет надав такі висновки у формі рекомендаційних роз’яснень:

Дії щодо припинення виробництва та/або реалізації товару АТ «Дніпроазот» – хлору рідкого – можуть містити ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбачені пунктом 5 частини другої статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

Дії щодо припинення виробництва та/або реалізації інших товарів АТ «Дніпроазот» – аміаку, карбаміду, соди каустичної, соляної кислоти та гіпохлориту натрію, – наданої АТ «Дніпроазот» інформації недостатньо для надання висновку стосовно наявності в таких діях ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбачених пунктом 5 частини другої статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції». 

Дії щодо підвищення цін на товари АТ «Дніпроазот», у тому числі на хлор рідкий, – наданої АТ «Дніпроазот» інформації недостатньо для надання висновку стосовно наявності в таких діях ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбачених пунктом 1 частини другої статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції». 

Антимонопольний комітет України не є ціновим регулятором. Ціни на хлор рідкий є вільними та визначаються суб’єктом господарювання самостійно. Твердження Товариства про те, що ціни, за якими АТ «Дніпроазот» реалізовувало і планувало реалізовувати хлор, є суттєво нижчими за ринкові через зарегульованість галузі і неефективне втручання держави у господарську діяльність, не ґрунтуються на чинному законодавстві.

Посилання АТ «Дніпроазот» (із наведенням даних електронної системи закупівель Prozorro) на суб’єктів господарювання - посередників, що постачають хлор рідкий підприємствам централізованого водопостачання за цінами, значно вищими за відпускні ціни АТ «Дніпроазот», є безпідставними. Законом України «Про публічні закупівлі» не обмежено право АТ «Дніпроазот» виступати самостійним учасником у процедурах закупівель підприємствами централізованого водопостачання хлору рідкого та пропонувати таку ціну товару, яку підприємство вважає справедливою та економічно обґрунтованою.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux