АМКУ надав газопостачальним компаніям рекомендації щодо цін на блакитне паливо для населення та своєчасного інформування про їх зміну

Опубліковано 28 серпня 2020 року о 14:15

З  01 серпня 2020 року кожне домогосподарство отримало можливість вільного вибору будь-якого постачальника природного газу, зокрема за ціновим критерієм, що є важливим кроком у розвитку конкуренції. Це стало можливе завдяки відміни механізму Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (ПСО) для побутових споживачів.

При цьому чинний постачальник повинен завчасно інформувати споживача про зміну ціни. Відтак споживач зможе планувати власні витрати за новою ціною або шукати іншого постачальника, яких на сьогодні в Україні кілька сотень. Так має працювати справжня конкуренція.

Однак, реальна картина у серпні була іншою. Частина постачальників природного газу на власних веб-сайтах станом на 25 серпня так і не оприлюднили інформацію щодо нових цін. Отже, українці споживали природний газ, не знаючи його нової вартості, яка потім буде відображена у рахунках за серпень. При цьому роздрібні ціни на природний газ для побутових споживачів у серпні порівняно з липнем суттєво збільшилася.

Комітет наголошує, що збільшення газопостачальними компаніями роздрібних цін на природний газ для побутових споживачів має бути належним чином обґрунтованим. При цьому, населення має бути своєчасно проінформовано щодо зміни ціни газу.

Враховуючи вищезазначене, АМКУ на засіданні 28 серпня рекомендував газопостачальникам наступне:

  • У разі зміни цін на природний газ вжити заходів щодо своєчасного інформування побутових споживачів до введення їх в дію.
  • Вжити заходів щодо встановлення цін на природний газ на рівні, що існував би за умов існування значної конкуренції на ринку постачання природного газу.

Рекомендації є обов’язковими для розгляду.

Одночасно Комітет почав поглиблене дослідження дій газопостачальних компаній на предмет дотримання ними конкурентного законодавства.

Рекомендації отримали наступні компанії:

ТОВ «Вінницягаз збут», ТОВ «Волиньгаз збут», ТОВ «Кременчукгаз-постачання», ТОВ «Дніпропетровськгаз збут», ПАТ «Донецькоблгаз», ТОВ «Житомиргаз збут», ТОВ «Закарпатгаз збут», ТОВ «Запоріжгаз збут», ТОВ «Івано-Франківськгаз збут», ДП «КиївгазЕнерджи» АТ «Київгаз», ТОВ «Київоблгаз збут», ТОВ «ГПК «Нафтогаз України», ТОВ «Поліссягаз», ТОВ «Торговий дім «Лубнигаз», ПАТ «Луганськгаз», ТОВ «Львівгаз збут», ТОВ «Азовгаз», ДП «Газ Мелітополя», ТОВ «Миколаївгаз збут», ТОВ «Одесагаз-постачання», ТОВ «Полтавагаз збут», ТОВ «Рівнегаз збут», ТОВ «Сумигаз збут», ТОВ «Тернопільоблгаз», ДП «Газпостач», ТОВ «Харківгаз збут», ТОВ «Уманьгаз збут», ТОВ «Херсонрегіонгаз», ТОВ «Хмельницькгаз збут», ТОВ «Черкасигаз збут», ТОВ «Чернівцігаз збут», ТОВ «Чернігівгаз збут», ДП «Шепетівкагаз», ДП «Монтажник», ТОВ «Газовик», ТОВ «Газпостачсервіс», ДП «Кременецьке управління постачання газу».

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux