АМКУ: Комітет уважно спостерігає за процесами в рамках запровадження вільного ринку природного газу

Опубліковано 14 липня 2021 року о 20:18

Про запровадження вільного ринку природного газу, інвестиції в українську енергетичну галузь, майбутню інтеграцію з європейською енергосистемою, світові енергетичні тренди, такі як декарбонізація та зелена енергетика і їхні перспективи в Україні йшла мова сьогодні під час 12-го Міжнародного українського енергетичного форуму.

Захід відкрив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Він наголосив, що Уряд активно працює над зменшенням енергоємності економіки. Але перебудова економічної моделі та залучення масштабних інвестицій для модернізації потребують значних обсягів інвестицій.   

«Щоб зменшити викиди до 35 % від рівня 1990 року, за підрахунками Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, нам знадобиться 102 млрд євро капітальних інвестицій упродовж десяти років», — зазначив Прем’єр-міністр. 

За його словами, Уряд працює над тим, щоб розвиток зеленої енергетики та перехід на відновлювальні джерела енергії відбувалися гармонійно і збалансовано, та щоб ці процеси не шкодили конкуренції і соціальному добробуту.  

Водночас спікерка від Комітету - виконувачка обов’язків директора Департаменту досліджень і розслідувань ринків паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства Марина Ревуцька у своєму виступі зазначила, що АМКУ вітає запровадження вільного ринку природного газу.  

«Ми бачимо значні зміни, що відбулися з серпня минулого року. Сподіваємося, що введення річних продуктів стабілізувало ринок і наступний опалювальний сезон для населення буде більш прогнозованим та громадяни зможуть планувати свої витрати. Також АМКУ приділяв увагу запровадженню річних контрактів з постачальниками газу. На наш погляд, учасники ринку не повинні вдаватися до застосування якихось особливих умов для своїх контрагентів», - сказала представниця АМКУ.   

Марина Ревуцька також прокоментувала ухвалення сьогодні Верховною Радою у цілому законопроєкту №3508-д, яким запроваджується механізм реструктуризації  боргів теплокомуненерго, газзбутів та облгазів за газ. 

«В Антимонопольного комітету викликала занепокоєння умова, що для переходу до нового постачальника ТКЕ, що мають заборгованість, повинні були отримувати згоду від попереднього постачальника. Адже попередній постачальник міг скористатися своїм фактично монопольним становищем та надавати таку згоду вибірково, або за якихось дискримінаційних умов. Натомість ухвалений сьогодні законопроєкт дає можливість ці ризики поступово нівелювати», - зазначила Марина Ревуцька.

Вона резюмувала, що вільний ринок природного газу – запорука максимального задоволення потреб споживачів та стимул для розвитку і модернізації компаній, що працюють на ньому. 



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux