У Києві підбили інфраструктурні підсумки 2021 року

Опубліковано 06 грудня 2021 року о 12:05

Підсумки роботи ключових галузей інфраструктури у цьому році, головна проблематика у сфері залізничного, морського, річкового транспорту, а також плани на наступний рік – головні теми цьогорічного EBA INFRASTRUCTURE DAY 2021, що відбувся у Києві. У заході взяли участь керівники Антимонопольного комітету, Міністерства інфраструктури, АТ «Укрзалізниця», АТ «Укрпошта», ДП «Адміністрація морських портів України», ДП МА «Бориспіль» та численні представники ділових кіл.

Зокрема голова АМКУ Ольга Піщанська під час дискусійної панелі «Залізнична галузь» зауважила, що Антимонопольний комітет завжди проявляв підвищену увагу до діяльності Укрзалізниці з огляду на масштаб та вплив державного монополіста на економіку країни.

«У минулі роки це державне підприємство чи не найчастіше за інших фігурувало у різних справах Антимонопольного комітету. І на його адресу було видано чи не найбільше рекомендацій. Водночас хочу наголосити, що усі наші рекомендації підприємство виконує, а в останній рік значно зменшилася кількість заяв до АМКУ на дії монополіста. Це може свідчити про зміну відношення УЗ до виконання вимог конкурентного законодавства», – відзначила Ольга Піщанська.

Окремо голова АМКУ зупинилася і на сфері публічних закупівель. За її словами, у 2021 році до органу оскарження АМКУ на Укрзалізницю та її філії було подано понад 320 скарг. У майже половині з них Комітет встановив порушення.

Ольга Піщанська закликала представників бізнесу обов’язково звертатися до Комітету, у разі якщо дії державного монополіста порушують конкурентне законодавство.

«Я розумію, що коли АМКУ надає підприємству чергові рекомендації чи накладає на нього черговий штраф, УЗ відчуває певний «дискомфорт». Однак, ухвалюючи чергове важливе рішення монополіст щоразу повинен виходити з принципу «не нашкодь». Адже Комітет завжди залишатиметься на боці конкуренції, у такому випадку – на боці бізнесу, успішна діяльність якого значною чи повною мірою залежить від прогнозованості дій залізниці», – зазначила Ольга Піщанська. 

Під час дискусійної панелі «Морський та річковий транспорт» заступниця голови АМКУ – державна уповноважена Анжеліка Коноплянко детально зупинилася на зауваженнях Антимонопольного комітету до Методики розрахунку ставок портових зборів, що розробляється в Україні.

«Основні зауваження Антимонопольного комітету до Методики стосувалися передовсім визначень повноважень Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері транспорту та чіткості розуміння того, які саме витрати закладаються у портові збори. Протягом кількох років ми розглядали заяви і справи про порушення конкурентного законодавства, де проблематика була у тому, що суб’єкти господарювання платять за певні послуги двічі, в той час, як вартість цих послуг уже сплачується у складні, наприклад, корабельного збору», – зауважила Анжеліка Коноплянко.

Вона наголосила, що всі справи проти Міністерства інфраструктури, Адміністрації морських портів чи її філій, які Комітет розглядав останнім часом, встояли у судових інстанціях.

«Перша складова наших успіхів у судах – це висока якість підготовки документів до АМКУ суб’єктами господарювання чи юридичними компаніями, що надають послуги у цій сфері. Друга складова – «транспортна» команда АМКУ, на мій погляд, одна з найсильніших і найкомпетентніших у цій сфері. Ми дуже пишаємося нашими фахівцями. Перемоги Комітету – їхня заслуга», – зазначила Анжеліка Коноплянко. 

Також заступниця голови Комітету перерахувала справи у сфері морського та річкового транспорту, на розгляді яких Комітет сконцентрує увагу у 2022 році.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux