21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Опубліковано 21 лютого 2024 року о 09:00

З 2000 року у всьому світі 21 лютого святкують Міжнародний день рідної мови. Він був започаткований за пропозицією Бангладеш на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО для захисту мовної й культурної багатоманітності.
Після здобуття незалежності на початку 70-х років минулого століття, у Бангладеш (назва якої означає – країна, що говорить бенгальською) 21 лютого відзначали як день мучеників, тому що у 1952 році цього дня влада жорстоко придушила демонстрацію, учасники якої протестували проти обмеження використання їхньої рідної мови – бенгальської. Тоді пролилася кров, загинули люди...
Сьогодні ця країна - одна з найчисленніших у світі за кількістю населення, для більшості якого рідною була і є - бенгальська.

Ми живемо на планеті, де існує близько 6 тисяч розмовних мов світу, але майже половині з них загрожує зникнення. За даними ЮНЕСКО, лише в Європі під загрозою перебувають 30 мов, 13 із яких можуть вже дуже скоро піти у небуття.
Щороку в цей день привертають увагу до меншин, чия мова може просто не передатися наступному поколінню. Щороку нагадують усім людям світу, як важливо зберегти свою рідну мову.

Адже постійна загроза існує не тільки для нечисельних народів, а й для націй, мовою яких розмовляють мільйони людей. Підтвердження тому ми відчуваємо на власному прикладі – сьогодні ворог вкотре намагається позбавити Україну її багатовікової історії, знищити нашу країну, перекреслити саме існування української мови та, як наслідок, зробити нас залежними, безмовними рабами.

«Рідна мова дається народові Богом, - писав письменник, лауреат Шевченківської премії, журналіст і політв’язень комуністичного режиму Василь Захарченко. - Чужа – людьми, її приносять на вістрі ворожих списів». 

Рідна мова, Батьківшина, свобода людини знову потребують захисту. Захисту від ворожих списів - шахедів, крилатих ракет. Захисту від намагань зруйнувати нашу пам`ять, принизити мову наших предків, сплюндрувати наші міста та села.
Право бути господарем на власній землі, розмовляти рідною мовою, жити у своїй країні українці захищають зі зброєю в руках. Сьогодні українська мова єднає нас у боротьбі проти ворога і веде до Перемоги! 

Маємо пам`ятати, мусимо захистити!

Колектив Антимонопольного комітету України

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux