Особливості розслідування антиконкурентних узгоджених дій в Україні. АМКУ поділився досвідом з колегами

Опубліковано 22 червня 2023 року о 18:12

Особливості українського законодавства у сфері публічних закупівель, практика розслідування антиконкурентних узгоджених дій (АУД), співпраця з правоохоронними органами та виклики, з якими Антимонопольний комітет України стикається під час розслідувань.

Такі теми висвітлювати фахівці Комітету під час серії засідань робочих груп, що були організовані проектом Офісу захисту конкуренції та споживачів Польщі. Захід тривав з 19 до 22 червня у Кишеневі (Молдова). У ньому взяли участь представники конкурентних відомств Польщі, Чехії, Литви, Латвії, Румунії, Молдови та інших країн.

Під час своїх доповідей представники АМКУ серед іншого розповіли про важливу роль співпраці в рамках розслідувань АУД з правоохоронними органами та про можливості у цій сфері електронної системи публічних закупівель Prozorro. Зокрема, представники АМКУ розповіли про деталі розслідування зловживань на закупівлі програмного забезпечення SAP, де інформацію про можливу фальсифікацію тендеру АМКУ отримав від Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

«НАБУ розслідував справу стосовно однієї з інституцій і встановив факти, які могли свідчити, що ця інституція була залучена до антиконкурентних узгоджених дій. Відповідну інформацію вони передали нам, оскільки саме АМКУ є уповноваженим органом для розслідування змов на торгах. При цьому напрямки наших розслідувань не перетиналися», – роз’яснила колегам специфіку співпраці заступниця начальника Другого відділу розслідувань Управління розслідувань окремих видів антиконкурентних узгоджених дій АМКУ Юлія Мошенська.

Також у своїй доповіді головний спеціаліст Відділу європейської інтеграції та міжнародного співробітництва Микита Тримбач зазначив, що питання посилення ефективності інструментів АМКУ для виявлення картелів наразі є одним із ключових завдань відомства.


«Поліпшення інструментарію АМКУ, а також збільшення інституціональної незалежності, врегулювання порядку перевірок АМКУ, надання права отримання інформації з реєстрів – все це передбачається втілити в рамках триетапної реформи конкуренційного законодавства. Реалізація цієї реформи дала б Комітету можливість отримувати інформацію шляхом не лише надсилання письмових вимог, а й доступу до баз даних. Це пришвидшило б та покращило б нашу роботу», – зауважив Микита Тримбач.

Нагадаємо низка робочих зустрічей для обміну досвідом відбувається в рамках реалізації підписаного АМКУ 18 квітня у Варшаві (Польща) з колегами з дев’яти конкурентних відомств країн Центральної та Східної Європи Меморандуму про регіональне співробітництво.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux