ОЕСР презентувала фінальні результати дослідження стану конкуренції в електроенергетичному секторі України

Опубліковано 30 червня 2023 року о 18:49

Як функціонують оптовий та роздрібний ринки електричної енергії в Україні, що заважає їм розвиватися та як усунути ці бар’єри й посилити конкуренцію? Цим питанням було присвячене дослідження, яке з 2021 року проводили фахівці Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) за фінансової підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні.

Сьогодні, 30 червня, експерти ОЕСР презентували результати «Ринкового дослідження стану конкуренції в електроенергетичному секторі України» ключовим стейкхолдерам та партнерам. Автори дослідження зазначають, що реалізація фінальних рекомендацій, зазначених у ньому, є важливою для успішного у довгостроковій перспективі функціонування електроенергетичного сектору та економіки України в цілому.

Зокрема, на думку авторів дослідження, для покращення стану конкуренції на енергоринках необхідно створити умови для фінансової саморегуляції ринку, удосконалити механізми моніторингу ринку, зменшити рівень заборгованості на ринку «зеленої» енергетики та інше.

При цьому експерти ОЕСР відзначили, що за час підготовки дослідження деякі з необхідних важливих кроків уже було втілено у життя, як от нещодавно ухвалений українським парламентом «закон про REMIT» (Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках").

Генеральний секретар ОЕСР Матіас Корман у зверненні до учасників заходу підкреслив, що конкурентний та функціональний енергетичний сектор, полегшений, надійний і простий доступ до стійких джерел енергії мають критично важливе значення для економічного й соціального добробуту, а також безпеки України й реалізації нею цілей сталого розвитку.

«Тому ми пропонуємо, зокрема, покращити моніторинг ринку. Це – важливий крок на шляху приєднання України до ЄС та європейського ринку енергетики. АМКУ та НКРЕКП швидко реагують на будь-які проблемні ситуації», – зазначив Матіас Корман.

Своєю чергою заступник голови Представництва Євросоюзу в Україні Ремі Дюфло відзначив, що наша держава має прогрес на шляху до створення конкурентного ринку електроенергії.

Заступниця голови Антимонопольного комітету України - державна уповноважена Анжеліка Коноплянко подякувала партнерам за співпрацю та відзначила, що АМКУ як головний бенефіціар цього дослідження, планує активно використовувати його результати у своїй роботі. Серед іншого заступниця голови АМКУ зазначила, що подальша лібералізація ринку повинна урівноважуватися посиленням інструментів для протидії можливим зловживанням. І реалізація «закону про REMIT» у цьому контексті матиме революційне значення:

 «Антимонопольний комітет має широкі повноваження для викриття двох найбільших типів порушень: це антиконкурентні узгоджені дії та зловживання монопольним становищем. На жаль, починаючи з 2019 року і до сьогодні, ми спостерігаємо дуже багато порушень на ринку, про них повідомляє і НКРЕКП, які свідчать про недобросовісну поведінку учасників. Це, наприклад, маніпулювання на ринку. За допомогою наявних раніше інструментів АМКУ вони не могли бути припинені. Але тепер такі інструменти отримує регулятор», – зазначила Анжеліка Коноплянко.

Також міністр енергетики України Герман Галущенко наголосив, що конкуренція на ринку електроенергетики є важливим регуляторним інструментом, що стимулює його розвиток:

«Маю зазначити, що дуже важливу роль в цьому відіграє Антимонопольний комітет та рішення, які він приймав чи зможе приймати щодо регулювання конкуренції. Особливо, коли ми говоримо про ринок електроенергетики», - наголосив міністр.

Своєю чергою голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Костянтин Ущаповський повідомив, що наразі НКРЕКП вже розробляє нормативно-правові акти для повноцінного введення в дію «закону про REMIT».

Нагадаємо, у серпні минулого року ОЕСР презентував першу частину дослідження українського ринку електроенергетики, яка здебільшого описує ситуацію на енергоринках до широкомасштабного російського вторгнення. В рамках дослідження фахівці ОЕСР здійснили загальний огляд сектора електроенергетики, проаналізували його нормативно-правову базу та дали оцінку стану конкуренції на ньому.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux