Баланс між повноваженнями Комітету та його відкритістю. Ольга Піщанська розповіла, чому АМКУ підтримує законопроєкт № 5431

Опубліковано 30 грудня 2021 року о 19:04

Про головні аспекти й етапи реформи Антимонопольного комітету України, пріоритетні напрямки діяльності на наступний рік, найбільш резонансні рішення Комітету у році, що минає розповіла в інтерв’ю агенції Інтерфакс-Україна голова АМКУ Ольга Піщанська.

Зокрема вона зазначила, що законопроект № 5431, що є першим етапом реформи Комітету, наразі доопрацьовується економічним комітетом ВРУ і його ухвалення може відбутися уже у січні 2022 року. Того ж року має відбутися і старт другого етапу реформи, зазначила голова АМКУ.

«Ми підтримуємо деякі поправки народних депутатів до законопроекту, які, на нашу думку, покращують баланс між повноваженнями комітету та його відкритістю. Наприклад, законопроект передбачає, що рішення комітету набуде статусу виконавчого листа. Буде встановлено субсидіарну відповідальність і її неможливо буде уникнути. Також законопроект передбачає покращення зарплат співробітників АМКУ. З іншого боку, документ пропонує ввести settlement key – можливість досягнути мирової угоди, а також норму проведення перевірок тільки під час розгляду справ (зараз перевірки можуть бути і в ході досліджень)», - розповіла Ольга Піщанська.  

Вона також прокоментувала доцільність зменшення розміру компенсації збитків завданих зловживаннями компанії до 100 %. 

«Наша позиція така: Комітет виправляє перекоси конкуренції і створює умови для її розвитку. Головна мета – зупинити порушення, виправити порушника, а не видалити його з ринку повністю. Бо це теж негативно вплине на конкуренцію… Тобто насамперед ми примушуємо припинити порушення, якщо воно ще триває. Друге – штрафуємо порушника. Третє – усі сторони, котрі зазнали збитків від дій порушника, можуть подавати до суду позови про відшкодування шкоди», - наголосила голова АМКУ. 

Також у інтерв’ю Ольга Піщанська розповіла про особливості розслідування Комітетом справи щодо малодіяльних станцій «Укрзалізниці», діяльності мобільних операторів та продажу «Більшовика». Окремо керівниця АМКУ зупинилася на досягненнях щодо покращення умов роботи працівників АМКУ. 

Більш детально про ці та інші теми ви можете прочитати у першій частині інтерв’ю голови АМКУ Ольги Піщанської на сайті видання Інтерфакс-Україна.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux