Енергетичні ринки і контроль АМКУ. Анжеліка Коноплянко взяла участь у IV Business & Legal Energy Forum

Опубліковано 17 листопада 2021 року о 17:35

У своїй діяльності, зокрема у тій, що стосується контролю за дотриманням конкуренції на ринку електроенергії, Антимонопольний комітет зважено підходить до рішень щодо початку досліджень чи відкриття справ. На цьому наголосила заступниця голови АМКУ - державна уповноважена Анжеліка Коноплянко під час виступу на IV Business & Legal Energy Forum, що відбувся, сьогодні, у Києві.

Державна уповноважена детально зупинилася на дослідженнях, які здійснює Комітет у цій галузі, зокрема – щодо дефіциту вугілля у грудні 2020 року та наявність можливого зловживання монопольним становищем окремих суб’єктів теплової генерації.

«Перше питання, яке у нас виникає – який саме ринок ми маємо аналізувати? Чи є окремий ринок теплової генерації та чи може бути ринок окремого виду виробництва електроенергії взагалі? Це – дискусійне питання. Друге – у чому полягало зловживання? У тому, що постачальники не привезли тепловикам вугілля? Цілком можливо, якщо постачальники пов’язані з ними відносинами контролю. Але недотримання ліцензійних умов саме по собі не є порушенням конкурентного законодавства», - зазначила Анжеліка Коноплянко. За її словами, наразі це дослідження триває.

Окремо заступниця голови АМКУ зупинилася на дослідженні дій кількох учасників ринку, що у травні і липні цього року призвели до обвалу цін на електроенергію на «ринку на добу наперед» (РДН).

«Ми оцінюємо та аналізуємо відповіді, що їх нам надали суб’єкти господарювання та Оператор ринку, а також беремо до уваги його аналіз причин цих подій. Водночас я дуже сумніваюся, що це питання можна вирішити лише інструментами АМКУ. На мою думку, ситуації, що періодично виникають на РДН, потребують ширшого обговорення разом з Регулятором, Міністерством енергетики та Оператором ринку», - висловила думку Анжеліка Коноплянко.

Другий комплекс проблем, на якому зосередилася Анжеліка Коноплянко – державна допомога у контексті «зеленого тарифу». Вона означила критерії державної допомоги та питання, що виникають у Комітету під час дослідження: хто саме може бути надавачем держдопомоги, чи використовується при цьому ресурс держави та як це впливає на конкуренцію на ринках електроенергії?

«Надавач державної допомоги – це орган влади, орган місцевого самоврядування або юридичні особи, що діють від їхнього імені, або уповноважені розпоряджатися державними ресурсами. У такій ситуації ми маємо аж чотири «претенденти» на надавача: Міненерго, НКРЕКП, Укренерго та Гарантований покупець. Але при цьому жоден з них не визначає, бути чи не бути виплатам по «зеленому тарифу». Це регулюється окремим законом. АМКУ аналізує це питання і ми вважаємо вчасною ініціативу Міністерства енергетики щодо створення з цього питання робочої групи за участі АМКУ, Укренерго, ГарПоку та інших», - повідомила державна уповноважена.

Анжеліка Коноплянко закликала учасників форуму та експертів приєднуватися до вирішення цього питання, заначивши, що за останній рік АМКУ став більш прозорим та відкритим у процесі прийняття рішень. 


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux