АМКУ накладено штраф на ПАТ «Державний ощадний банк України» у розмірі 1 057 865 гривень

Опубліковано 02 листопада 2020 року о 12:00

Тимчасовою адміністративною колегією Комітету на засіданні 30 жовтня 2020 року прийнято відповідне рішення відносно ПАТ «Державний ощадний банк України» за вчинення порушення у вигляді неподання інформації на вимогу державного уповноваженого Комітету у встановлений ним строк.

Значний розмір штрафу пов'язаний із врахуванням Комітетом обтяжуючих обставин справи під час прийняття рішення.

Так, ПАТ «Державний ощадний банк України» не надав інформацію, яка вимагалась Комітетом з метою збору доказів та доведення або спростування ознак порушення у вигляді здійснення концентрації без дозволу органів Комітету.

Комітетом проводилось розслідування дотримання вимог законодавства при набутті ПАТ «Державний ощадний банк України»  у власність активів, які мають ознаки єдиного майнового комплексу, шляхом стягнення звернення на заставне майно.

Звертаємо увагу, що законодавством не передбачено звільнення банківських установ від необхідності отримання дозволу на концентрацію, незважаючи на захист банком своїх прав як кредитора (за виключенням ситуацій, які передбачені пунктом 5 частини третьої статті 22 ЗУ «Про захист економічної конкуренції»).

Відмова ПАТ «Державний ощадний банк України» у наданні інформації на вимогу Комітету призвела до неможливості встановлення дійсних обставин та завершення розслідування. Тобто, це призвело до неможливості виконання Комітетом покладених на нього обов’язків.

Створення ПАТ «Державний ощадний банк України» такої ситуації може свідчити про намір приховування інформації, яка могла довести наявність в діях банку ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Зважаючи на те, що органи державної влади повинні жорстко реагувати на приховування суб'єктами господарювання інформації, яка є надважливою для виконання покладених на них функцій, Комітет прийняв рішення про визнання вчинення ПАТ «Державний ощадний банк України» порушення та накладення штрафу.

Закликаємо суб’єктів господарювання із відповідальністю ставитись до вимог органів Комітету і не створювати підстав для застосування штрафних санкцій.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux